• 3
 ≫ 

Uprkos zabrinutosti zbog cena, Grčka je i dalje favorit među evropskim destinacijama

 ≫ 

Uz Grčku, učesnici istraživanja Evropske komisije za putovanja izdvojili su i Španiju, Francusku, Italiju i Hrvatsku kao omiljene evropske destinacije za odmor

  • 3
Santander, Španija

Foto: Shutterstock

Među 5 zemalja koje favorizuju stanovnici evropskih zemalja, našla se i Grčka. Iako postoji zabrinutost zbog povećanja troškova putovanja, pandemije i situacije u vezi sa Rusijom i Ukrajinom, Grčka je jedna od omiljenih destinacija za putovanja Evropljana, navedeno je u izveštaju koji je nedavno objavila Evropska komisija za putovanja (ETS).

Rezultati tog izveštaja pokazuju da 73 odsto Evropljana planira odmor u periodu između juna i novembra 2022. godine, dok se 38 odsto ispitanika nada da će moći da putuje dva puta, a 20 odsto njih je izrazilo nadu da će biti u prilici da putuje tri puta. Sve to uprkos porastu troškova putovanja, što ipak izaziva zabrinutost evropskih turista.

Više od polovine ispitanika, tačnije njih 58 odsto, izrazilo je interesovanje i za druge evropske zemlje, što je za 7 odsto više u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Grčka i dalje jedna od najpopularnijih evropskih destinacija

Za 6,6 odsto ispitanika Grčka je jedna od omiljenih zemalja za odmor. Iza nje je samo Hrvatska sa 5,6 odsto, dok je na prvom mestu Španija, koja je omiljena destinacija u Evropi za odmor 10,2 odsto ispitanika. Slede Francuska sa 10,1 odsto i Italija, koju je 9,6 odsto ispitanika izdvojilo kao omiljenu evropsku destinaciju.

Osim njih, učesnici istraživanja su pominjali i druge zemlje širom sveta, pa je tako 5,2 odsto njih navelo da bi posetili Nemačku, a 4,9 odsto je navelo da bi se odlučili za Portugal. Četiri odsto ispitanika je izabralo Tursku kao omiljenu destinaciju, 3,2 odsto je navelo Austriju, a za Belgiju se odlučilo 2,7 odsto ispitanika.

Iako se Grčka našla među pet turističkih destinacija u Evropi, za turiste iz Holandije, Belgije, Švajcarske i Španije ipak nije u vrhu omiljenih.

Prema rezultatima istraživanja, 41 odsto evropskih turista ima u planu da putuje tokom juna i jula, a 42 osto njih u avgustu i septembru, pri čemu većina bira boravak koji traje između četiri i devet noći.

Prilikom odabira destinacije uzimaju u obzir aktuelne vremenske prilike, atraktivne ponude i odsustvo gužve.

Španija, more, Majorka

Foto: Pixabay.com

Najveće interesovanje su ispitanici pokazali za boravak u prirodi (19 odsto ispitanika), gastronomsku ponudu (16 odsto njih) i isto toliko ih je zainteresovano za bolje upoznavanje sa lokalnom kulturom na odabranoj destinaciji.

- Ohrabrujuće je videti da se sektor putovanja u Evropi snažno oporavlja, što pruža optimizam da će leto biti uzbudljivo na evropskim destinacijama – rekao je Luis Arauho, predsednik ETS, navodi News.gtp.gr i dodao da mnogi izazovi, poput pandemije, nedostatka osoblja i drugih i te kako imaju uticaja i na turizam.

Na kraju, izveštaj ETC-a otkriva i nesigurnost u vezi sa ličnim finansijskim sredstvima Evropljana, koja je porasla za sedam odsto, budući da je tokom prošlogodišnjeg leta šest  odsto ispitanika izrazilo zabrinutost za lične finansije, a sada 13 odsto njih.

Video: Grčka zainteresovana da otvori granicu za građane Srbije

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Dr

    23. jun 2022. | 09:06

    Za Grčku povećane cene putovanja a za ostale nisu. Idi bre. Predlažem letovanje aamo tamo. U Hrvatskoj možete dobiti i batine pride. Ostale su dalje od Grčke samim tim i veći troškovi, a o ceni pića i iča suvišno je komentarisati.

    Podelite komentar

  • Danko EU

    25. jun 2022. | 04:37

    Kakva crna GR sa šljunkovitim plazama i paradajz turistima koji tamo putuje kolima sa Balkana.Najvece i najlepse svetsko letovaliste je Spanija,Majorka,Kanarska ostrva i letovalista duz njene obale.

    Podelite komentar