• 1
 ≫ 

Mitrovački Brioni: Savska plaža ovaj grad čini najprivlačnijim begom od letnje žege

 ≫ 

Slavne dane doživela je tokom perioda velike Jugoslavije

  • 1

Brionska ostrva su odavno bila i ostala sinonim za glamur, a toga su bili svesni i Mitrovčani kada su gradsku plažu na obali Save nazvali upravo tako. Danas je ta plaža omiljeno kupalište i mesto za letnju razonodu, a datira još iz perioda Kraljevine Jugoslavije, kada je jedan dobrostojeći meštanin ogradio zemljište za plažu i nasuo ga peskom.

Plaža tada, ali i kasnijih godina nije bila mnogo velika, ali je bila sasvim dovoljna da se tu izgradi restoran koji je dobio naziv - "Plaža". Međutim, kako je enterijer bio raskošan i do tada njima neviđen, a prva asocijacija na tako nešto su u to vreme bili Titovi Brioni, Mitrovčani restoranu nadenuše ovo ime, koje se odnosilo na ceo taj lokalitet.

I tako Mitrovački Brioni postadoše jugoslovenska atrakcija, koja ovaj deo Mačve čini posebnim. Restoran je bio sinonim za dobar provod, muziku, igranke i hranu. Toliko se o plaži i restoranu pročulo da je 1970-ih Sremsku Mitrovicu posetio čak i Tito, a meštani pamte na je celu plažu zauzelo njegovo obezbeđenje.

Restoran je menjao vlasnike i imena, ali Brioni ostadoše Mitrovčanima u srcu.

Danas ovu savsku plažu redovno održava grad kako bi ime i priče iz prošlosti imali pokriće, ali i kako bi meštani imali lepo mesto za osvežavanje tokom letnje vreline. Čak do 5 000 ljudi tokom leta borovi ovde, što je negde i očekivano budući da je ulaz na plažu besplatan.

Varoš sa šarmom privlačna je destinacija zbog mitrovačkog mora, a tome u prilog ide i bogata ponuda sportsko-rekreativnih sadržaja: tereni za odbojku, košarku i stoni tenis, kao i one esencijalne neophodnosti kao što su toaleti, tuševi, kabine za presvlačenje i mesta za hranu i osveženje.

Mitrovčani su kao i u nadimanju imena u jednom složni - ovo je najlepša plaža u Srbiji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Vesna

    27. jun 2022. | 23:23

    To je sremska atrakcija.

    Podelite komentar