• 5

U ovih 5 zemalja možete da putujete i sa ličnom kartom, ali obratite pažnju na detalje

Treba biti posebno obazriv i prethodno proveriti aktuelne podatke na sajtu nadležnom Ministarstva spoljnih poslova, a posebno ukoliko na putovanje ide i maloletni građanin Republike Srbije

  • 5
Avion, nesreca, Turska

Foto: Wikimedia/Steve Fitzgerald

U želji da maksimalno olakšaju putovanja građanima Republike Srbije, pojedine zemlje nude značajne olakšice.

Jedna od njih odnosi se i na putne isprave, odnosno na dokumenta koja srpski državljani moraju da imaju kako bi im bilo dozvoljeno da nesmetano uđu na teritoriju određene zemlje.

Za sada, lista zemalja u koje je moguće putovati samo sa važećom ličnom kartom, izdatom na teritoriji Republike Srbije obuhvata njih pet, i to:

1. Federaciju Bosne i Hercegovine

2. Crnu Goru

3. Albaniju

4. Severnu Makedoniju

5. Tursku

Istanbul, Turska

Foto: Profimedia

Ipak, trebalo bi biti posebno obazriv i prethodno proveriti aktuelne podatke na sajtu nadležnog Ministarstva spoljnih poslova, a posebno ukoliko na putovanje ide i maloletni građanin Republike Srbije.

1. Federacija Bosne i Hercegovine

Viza nije potrebna stanovnicima naše zemlje koji žele da uđu na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine. Prelazak granice je moguć uz validnu ličnu kartu ili putnu ispravu, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova naše zemlje.

Međutim, postoji ograničenje, budući da je srpskim državljanima dozvoljeno da borave u toj zemlji do 90 dana od dana kada uđu na njenu teritoriju.

Kada su u pitanju maloletna lica koja putuju u Federaciju BiH, neophodno je da imaju pasoš kako bi prešla granicu.

Kotor centar panorama grada

Foto: Shutterstock

2. Crna Gora

Ukoliko državljani Srbije putuju u Crnu Goru, a tom prilikom imaju samo važeću ličnu kartu, u zemlji mogu boraviti do 30 dana, prema podacima nadležnog ministarstva. Ali, ako za prelazak granice koriste validan pasoš, onda će imati dozvolu da u Crnoj Gori borave do 90 dana.

Važeći pasoš ili lična karta se zahteva od svih maloletnih lica, koja su državljani naše zemlje za prelazak državne granice, što je odluka koja važi od 1. januara 2020. godine.

Saranda

Saranda / pixabay.com

3. Albanija

Državljani Srbije koji žele da posete Albaniju trebalo bi da imaju ili biometrijsku ličnu kartu ili važeću putnu ispravu. Ukoliko ne obezbede vizu, u toj zemlji mogu da borave do 90 dana, u periodu od 180 dana od datuma prvog ulaska na teritoriju zemlje, navedeno je na sajtu nadležnog ministarstva.

Maloletna lica koja ne poseduju ličnu kartu, za ulazak u Albaniju moraju imati pasoš. Međutim, ukoliko tom prilikom prelaze preko teritorije Kosova i Metohije, moraju imati validan Izvod iz matične knjige rođenih. Kako je navedeno na sajtu Ministrstva spoljnih poslova Republike Srbije, na Izvodu mora postojati i zaheftana ili zalepljena fotografija deteta.

Ohrid, Severna Makedonija

Foto: Agency for Promotion and Support of Тourism, North Macedonia

4. Severna Makedonija

Državljani Republike Srbije imaju pravo da na teritoriju ove zemlje ulaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom i da u Severnoj Makedoniji borave do 90 dana. Viza im nije potrebna.

Od svih stranih državljana koji ulaze na teritoriju Severne Makedonije u roku od 24 časa od momenta ulaska zahteva se da ispune obavezu i da se prijave u policijskoj stanici koja im je najbliža, a nevezano za to da li im je potrebna viza ili ne.

foto Pixabay

foto Pixabay

5. Turska

Na listi zemalja u koje građani naše zemlje mogu da putuju i uz važeću biometrijsku ličnu kartu, odnedavno se našla i Turska. Međutim, treba biti posebno pažljiv sa tom vešću, prosto zato što je to moguće samo ako je u pitanju putovanje avionom.

Naime, kada je u pitanju drumsko putovanje, a bez obzira da li je u pitanju putovanje autobusom ili automobilom, prelazi se i bugarska teritorija, pa samim tim nije moguće putovanje uz važeću ličnu kartu u tom slučaju.

Dana 9. juna 2022. godine Vlada Republike Srbije donela je Zaključak, kojim je omogućeno građanima Srbije i Turske da državne granice obe zemlje prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

Viza nije potrebna srpskim državljanima, i to ni za ulazak na tursku teritoriju, ni za boravak do 90 dana i to u periodu od šest meseci, počev od prvog dana ulaska.

Putna isprava, odnosno pasoš stranih državljana, mora da ima rok važnosti koji je minimum 60 dana duži od dana kada ističe dozvola boravka, to jest dozvoljenog boravka bez obavezne vize, a što je slučaj sa srpskim državljanima.

Video: Od Crne gore do Vladivostoka: Porodica jahtom obišla ceo svet za osam godina

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Danijel

    26. jun 2022. | 12:09

    Koliko se u razumijem u geografiju, Federacija BiH nije država nego entitet u državi BiH. A Repbublika Srbija nigdje ne graniči sa tim entitetom.

    Podelite komentar

  • turista

    26. jun 2022. | 12:56

    Sve sama egzotika…

    Podelite komentar