• 0
 ≫ 

Tajanstvena priroda evropskih ostrva: Neka ovo letovanje bude prava avantura i uživanje u skrivenim lepotama

 ≫ 

Manje poznata evropska ostrva nude mir i spokoj

  • 0
Tinos, Grčka Foto: Shutterstock

Koliko vas je ikada sanjalo da bar na nekoliko dana pobegne na pusto ostrvo? Onda kada smo puno pod stresom svakodnevnice, ili zbog iznenadne želje za istaživanjem novih prostranstava, mnogo je razloga zbog kojih bismo želeli da se osamimo na rajskim lokacijama.

Od Mediterana do Kariba, postoje brojna ostrva koja su, za razliku od onih koje poznaje većina ljudi, gotovo pusta, i ništa manje lepa od onih o kojima stalno slušamo. Ima mnogo ovih delova raja i najteže je izabrati samo jedan…

Dok će poznata ostrva poput Kaprija i Santorinija uvek privlačiti mase, ideja o istraživanju nekih manje poznatih ostrva trenutno je još privlačnija. "The Guardian" je izdvojio nekoliko skrivenih dragulja Evrope.

1. Porkueroles, Francuska

Azurna obala vam je možda previše užurbana? Upustite se u istraživanje mirnog Porkuerolesa, jednog od ostrva sa arhipelaga Hieres. Desetominutna vožnja trajektom od kopna dovešće vas do prelepog sela. Jedini način da obiđete ovo gusto šumovito ostrvo je pešice ili biciklom, automobili nisu dozvoljenji, a jedini zvuk je pucketanje mirisnih borovih iglica ispod vaših točkova bicikle ili nogu.

Najbolje plaže, kao što je Plage d'Argent, grle severnu obalu. One su zauzete tokom sezone, ali kada izletnici odu, mir ponovo vlada. U samom srcu sela, smeštene su sobe i apartmani.

Ostrva Foto: Shutterstock

2. Tabarka, Španija

Kosta Blanka će vam teško pružiti miran odmor. Zato idite u Tabarku, nedaleko od Alikantea i otkrićete ostrvo čije su vode tako čiste da je proglašeno za prvi morski rezervat u zemlji. Jedna 50-minutna vožnja trajektom dovodi vas do ovog raja.

Provedite nekoliko dana roneći, jedući riblji paprikaš u jednoj od baraka na plaži, a zatim prošetajte oko utvrđenih zidina koje okružuju grad.

Ostrva Foto: Shutterstock

3. Bozdžada, Turska

Bogata grčkim i turskim nasleđem, Bozdžada, kraj zapadne obale Turske je mesto gde stanovnici Istanbula odlaze da pobegnu od letnje vrućine. Sa njegovih plaža Ahejci su porinuli brodove koji su dopremili trojanskog konja.

Danas grčka i turska kultura harmonično koegzistiraju, sa džamijama uz pravoslavne crkve. Ostrvo, na kratkom trajektnom prelazu iz luke Čanakale, nudi taverne sa pogledom na plažu, zaleđe prekriveno vinogradima i živahan lučki grad.

Ostrva Foto: Shutterstock

4. Kabrera, Španija

Mala Kabrera, šest milja južno od Majorke, ima šarenu prošlost, od berberskih pirata i španskih vojnika do francuskih ratnih zarobljenika. Danas ovde vlada priroda: ovaj nacionalni park je raj za kaspijske galebove, kormorane i guštere. Nakon izviđanja divljih životinja opustite se kupanjem u praznim uvalama. Prošetajte oko srednjevekovnog zamka na vrhu brda, a zatim večerajte u kantini Kabrere u Es Portu.

Ostrva Foto: Shutterstock

5. Tinos, Grčka

Na samo 15 minuta trajektom od Mikonosa nalazi se Tinos, kikladsko ostrvo prošarano vetrenjačama i golubarnicima u venecijanskom stilu, zadivljujućim selima i plažama bez turista.

Ostrva Foto: Shutterstock

Hodočasnici redovno hrle na Tinos da bi videli ikonu isceljenja u Panagiji Evangelistriji, a crkva je ta koja je ostrvo sačuvala od preteranog razvoja i industrijalizacije. Postoje lepa, uspavana sela kao što su Kardiani i Volak, ali i ona življa, sa tavernama i zanatskim radnjama u Pirgosu.

Video: Portal u podvodni svet, prolaz u mističnu dimenziju: Zavirite u najneobičnije jezero na svetu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja