• 0

Izvorište Veliko vrelo je dragulj Resave: Od pokretanja vodenica do spomenika prirode

Ambijent je posebno lep u proleće i leto, kad priroda ozeleni, a ljubitelji boravka na otvorenom otpočnu istraživanje neotkrivenih lepota ovog dela Srbije

  • 0
Veliko vrelo, Despotovac

Foto: Ivan Strahinić

Na šumovitim padinama Beljanice, dvadesetak kilometara od Despotovca, nalazi se izvorište Veliko vrelo i čuveni vodopad Veliki buk, koji su proglašeni spomenikom prirode u Srbiji.

Voda iz snažnog kraškog izvora nekada je pokretala vodenice, a danas su one mahom pretvorene u etno-restorane u kojima turisti koji dolaze u ovaj kraj Srbije uživaju u domaćim specijalitetima.

Vrelo izbija pod odsecima Radoševe pećine, još jednog remek-dela prirode u gornjoj Resavi, stvarajući “vodeni krvotok” koji se sliva niz Beljanicu, sa spektakularnom završnicom prirodnog majstorstva u vidu impozantnog vodopada.

Ali, i duž svog toka Veliko vrelo stvara niz malih kaskadnih vodopada koji penušaju preko stena obraslih mahovinom.

Ambijent je posebno lep u proleće i leto, kad priroda ozeleni, a ljubitelji boravka na otvorenom otpočnu istraživanje neotkrivenih lepota gornje Resave.

Turisti koji dođu u ovaj kraj ne propuštaju da posete i Resavsku pećinu koja je od izvorišta Veliko vrelo udaljena oko 11 kilometara, manastire Manasiju i Ravanicu, vodopad Prskalo koji, iako je siromašan vodom nikad ne presušuje, kao i magično lepo Krupajsko vrelo.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja