• 0

U ovom gradu u Srbiji nastala je čuvena Vasina torta: Poznat je po Vrelu Grze i posebnom zetu

Turisti koji dođu u Paraćin rado odlaze do spomenika prirode Vrelo Grze, gde mogu da pronađu spas u vrelim letnjim danima

  • 0
Paraćin

Foto: Ivan Strahinić

Ispresecan tokovima reka Crnice i Grze, u centralnom delu Pomoravlja nalazi se Paraćin, grad koji je, uz Šabac, decenijama bio poznat po velikom broju kafana i hotela u Srbiji.

Osnovali su ga Rimljani pod nazivom Sarmantes. Kasnije, kada je u gradu izgrađen trg, promenio je ime u Parakin, po grčkom skeledžiji Parakinu. Vremenom, naziv grada je prešao iz Parakina i Paraćin.

Svako ko je makar jednom kročio u ovaj deo Srbije imao je prilike da upozna nestvarno lep spomenik prirode Vrelo Grze, izvor planinske vode u gustoj bukovoj šumi, kao i dva jezera tirkiznih nijansi koja pružaju utočište od letnjih vrelina.

Ali, isto tako, svako ko je makar jednom došao u Paraćin morao je da čuje legendu u vezi sa ovim gradom i Vasinom tortom. Čuvena poslastica koja je nezaobilazna na trpezama širom Srbije nastala je, tvrde Paraćinci, baš u njihovom gradu, i to početkom prošlog veka.

Legenda kaže da je čuveni trgovac Vasa Čokrljan bio zaljubljen u lepu Jelenu iz Paraćina. Venčali su se i 1908. godine očekivali prinovu. Ali, Vasina supruga imala je tešku trudnoću, a lekari su bili uplašeni da ni ona ni dete neće preživeti. U želji da spasi voljenu Jelenu, Vasa ju je odveo u Beč i prepustio da o njoj i njihovom budućem detetu brinu najbolji lekari.

Na sreću, Jelena je na svet donela zdravog dečaka, a njena majka je, zahvalna zetu što nije žalio para da spasi suprugu i budućeg naslednika, napravila tortu o kojoj je čitava tadašnja varoš pričala. Za spravljanje fila koristila je i pomorandže, koje su u to vreme bile vro retke, a samim tim i vrlo skupe. Kad su Jeleninu majku a Vasinu taštu pitali kako se zove torta, ona je, kaže legenda, odgovorila:

- Vasina, po mom zetu, najboljem na svetu!

Tako je Paraćin postao “grad najboljih zetova” i tu nezvaničnu titulu nosi i danas.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja