• 0
 ≫ 

Kako da uživate najveći deo porodičnog putovanja, a da ne ostanete bez para

 ≫ 

Porodična putovanja su ponovo u modi, ali mogu imati skrivene troškove. Ovi saveti će vam pomoći da ne potrošite ceo svoj putni budžet.

  • 0
Deca, putovanje, put, auto Foto: Shutterstock

Od prošle godine putovanja uopšte, a posebno porodična su u porastu tokom prošle godine, i to sa dobrim razlogom: Kretanje na put svojim automobilom (umesto na aerodrom) je opcija koja je bezbednija po porodicu (bar po pitanju pandemije i mogućnosti da se zaraze na nekom od aerodroma) i koja im daje fleksibilnost u pogledu planiranja putovanja. Osim toga, može dodati i element spontanosti.

Naravno, putovanja drumom nisu sama po sebi jeftinija od putovanja avionom. Mogu doneti neke skrivene troškove — od hitnih zaustavljanja do plaćanja više za smeštaj u poslednjem trenutku. Ako vi i vaša porodica razmišljate da krenete na put ovog leta, evo nekih od najboljih načina da se uverite da nećete u potpunosti potrošiti svoj putni budžet pre nego što se vratite kući.

Koristite mapu tokom puta

Može biti zabavno samo izaći na otvoreni put i otići tamo gde vas vetar nosi. Ali, bez nekog prethodnog istraživanja možda ćete platiti malo više nego što ste očekivali. Ako imate na umu opštu oblast ili grad, zacrtajte najdirektniji put do tamo. Krivudanje vašeg puta do odredišta znači više kilometra, a to znači više benzina.

Istražite atrakcije pored puta

Marketing pored puta može biti veoma pogrešan ili zastareo ili jednostavno više nije aktuelan Naravno, taj bilbord ili znak sa autoputa izgleda primamljivo, ali ne želite da se pojavite i platite za neku "atrakciju", a da bude potpuna propast. Kada je mapa podešena, provedite neko vreme proveravajući recenzije popularnih stajališta pored puta da biste saznali šta zaista vredi vašeg vremena i novca. Postoje brojne korisne aplikacije za ovu vrstu istraživanja destinacije ka kojoj ste se uputili.

Iskoristite pogodnosti kreditne kartice za plaćanje hotela ili hostela

Većina putnika koristi kreditnu karticu u svom svakodnevnom životu. Pa, zašto ne biste dobili hotelske pogodnosti za svoje svakodnevne troškove? Gledajte kako se bonusi gomilaju i potom ih unovčite za naredni besplatan boravak.

Putovanje, zemaljska kugla Foto: Shutterstock

Aplikacija za uštedu goriva

Trošićete novac na benzin, ali to ne znači da ne bi trebalo da kupujete svuda okolo. Posedovanje zgodne aplikacije za poređenje cena goriva na telefonu omogućava vam da dobijete najjeftinije cene u toj oblasti.

Koristite svoj GPS

GPS može spasiti putnike od upadanja u velike saobraćajne gužve, neočekivanih zatvaranja puteva i na kraju od pogrešnog skretanja. Bilo šta od ovoga može da ugrozi vaše putovanje - i mogli bise da potpuno završiti na pogrešnom mestu što opet može dovesti do neočekivanih troškova. Možda ćete propustiti rezervaciju ili ćete čak morati da potrošite više na smeštaj jer ste se izgubili.

Putni frižider u kolima

Jasno vam je da ćete morati da jedete dok putujete i sigurno želite da jedete dobro kada stignete na odredište. Takođe možete preskočiti brzu hranu i zaustaviti se u prodavnici kako biste napunili svoj frižider po potrebi. Ne samo da ćete obezbediti zdrave užine i obroke za svoju porodicu, nego ćete izbeći i nervozu zbog gladi tokom puta, a i deca koja su izbirljiva u jelu vole da jedu u automobilu tokom putovanja.

putovanja, putovanje, porodična putovanja Foto: Pixabay/stux

Razmislite o rent-a-caru

Možda zvuči kontardiktorno trošiti novac da biste uštedeli novac - ali trošenje novca na iznajmljeni automobil može na kraju da vam uštedi novac na duge staze. Gorivo je velika budžetska stavka kada su u pitanju putovanja, a ako vozite veliki porodični terenski automobil, ovo zaista može biti značajan iznos. Možete li da napravite isto putovanje manjim automobilom sa svojom porodicom - i svim njihovim prtljagom? Iskustva mnogih porodica kaže da je moguće - uz dobar plan puta, praćenje troškova, aplikacija i naravno dogovor i dobro raspoloženje da se na putu lepo provedete i bez preteranog trošenja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja