• 0

Čuveni botaničar tragao je dve decenije za ovom "ledenom lepoticom": Naučna zagonetka na Tari

Najlepši četinar Evrope raste u Srbiji

  • 0
Pančićeva omorika, Tara

Foto: Ivan Strahinić

Na području srednjeg toka reke Drine, kod sela Zaovine, u poslednjoj četvrtini 19. veka srpski lekar i botaničar Josif Pančić pronašao je jedinstvenu omoriku, vrstu smrče koja je postojala još pre 65 miliona godina.

Svetski naučnici smatraju da je Pančićeva omorika koja raste u Srbiji najlepši četinar Evrope.

Za ovom vrstom prvi predsednik današnje Srpske akademije nauka i umetnosti (tada Srpske kraljevske akademije) tragao je pune dve decenije. Na brdskim konjima osam puta je prejahao Taru, a 10 puta Kopaonik u potrazi za „ledenom lepoticom“, kako je nazivao omoriku koja je potom po njemu dobila ime.

Pančićeva omorika nastala je kad su izumrle neke grupe dinosaurusa, pre ledenog doba, na području između Bajine Bašte i Višegrada – otud ju je Pančić i nazivao „ledenom lepoticom“.

A kako je ova vrsta drveta iz roda smrče, koja dostiže visinu od 40 metara, postala omorika? Pretpostavlja se da je „Princ botanike“ uzeo naziv iz naroda, jer mu je upravo narod i pomogao da krene u dve decenije dugu potragu za „ledenom lepoticom“. Naime, reči „mor, moriti“ odnose se na sumornu, odnosno tamnu boju po kojoj su četinarske šume karakteristične.

Naučnici nisu do kraja proučili poreklo Pančićeve omorike. Ovaj „živi fosil“ svetske flore osetljiv je na delovanje čoveka u prirodnim staništima i istovremeno pokazuje neverovatno veliku otpornost prema uslovima u gradskoj sredini, što predstavlja veliku zagonetku za botaničare.

Na srpskoj planinskoj lepotici Tari evidentirana su 22 lokaliteta na kojima raste Pančićeva omorika.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja