• 0
 ≫ 

Tamo gde se neobičan prirodni fenomen vidi najbolje postoji i "plava rupa"

 ≫ 

U pitanju je deo neba, površine između 10 i 20 kvadratnih kilometara, koji se nalazi na području Nacionalnog parka Abisko, iznad jezera Tornetrask

  • 0
Nacionalni park Abisko, Švedska, Aurora Borealis

Foto: Shutterstock

Meteorološki fenomen koji je retko poznat učinio je da malo selo u Švedskoj postane najbolje mesto na Zemlji za stalno posmatranje Aurore Borealis.

U trenutku kada se solarne baklje, odnosno eksplozije na sunčevoj površini „sudare“ sa gasovima, koji se nalaze u Zemljinoj atmosferi događa se nešto nestvarno. Tada nastaje Aurora Borealis, koja predstavlja svetlucave trake pretežno crvene, zečene i ljubičaste boje.

Selo Abisko, na području arktičke Švedske poznato je po „plavoj rupi“. U pitanju je deo neba, površine između 10 i 20 kvadratnih kilometara, koji se nalazi na području Nacionalnog parka Abisko, iznad jezera Tornetrask. Upravo tu se uvek može videti Aurora Borealis, bez obzira kakve su trenutne vremenske prilike.

Nacionalni park Abisko, Švedska, Aurora Borealis

Foto: Shutterstock

- Abisko i severna Švedska su zaista idelano mesto za posmatranje Aurore Borealis – izjavio je za BBC Erik Kjelstrom, profesor klimatologije na Švedskom meteorološkom i hidrološkom instititutu i objasnio da je to zato što se lokacija nalazi u unutrašnjem delu Auroralnog ovala, te da postoji prilično duga tamna sezona, uzevši u obzir da se Aurora Borealis može videti u periodu između avgusta i aprila, tako da je u dužem vremenskom periodu na tom području prisutno severno svetlo.

Da bi Aurora Borealis bila bolje uočljiva, potrebni su i oblaci, kojih Abisko ima u velikoj količini, primarno zbog položaja koji zauzima.

Nacionalni park Abisko, Švedska, Aurora Borealis

Foto: Shutterstock

Jasnije objašnjenje je dao Hakan Grudd, koordinator za podršku istraživanju i zamenik menadžera naučno-istraživačke stanice Abisko:

- Dominirajući pravac vetra u ovoj oblasti je sa zapada, što znači da vlažne vazdušne mase sa Atlantika moraju da se podignu na veće visine, gde je hladnije, kako bi prešle preko Skandinavskih planina. Kada se to desi, formiraju se oblaci i vazduh gubi vlagu kroz padavine. U Abisku, gde je zavetrina, vazduh je suvlji i „tone“ na niže nadmorske visine, pa se oblaci raspadaju i tako dolazi do formiranja „plave rupe“.

Iz prve ruke svemu ovome je svedočio i Čed Blejki, koji je još 2008. godine sa suprugom, poreklom iz Švedske, napustio SAD i odlučio da se preseli u Abisko. Dve godine kasnije osnivaju turističku agenciju, ali i postavljaju veb kameru, za sve one koji nisu imali mogućnost da posete taj udaljeni region u zemlji. Kasnije je dodata i HD video kamera, koja je nudila uživo prenos, tako da je ljudima bilo omogućeno da pojavljivanje Aurore Borealis prate u realnom vremenu.

Nacionalni park Abisko, Švedska, Aurora Borealis

Foto: Shutterstock

- Viđali smo Auroru doslovno skoro svake vedre noći više od 10 godina. Ponosan sam što mogu da kažem da je "plava rupa" pomogla da Abisko stekne reputaciju kao najbolje mesto za posmatranje ovog prirodnog fenomena – rekao je Erik i dodao da za narednu sezonu imaju u planu instalaciju kamere, koja će gledaocima omogućiti da gledaju pojavljivanje Aurore Borealis uživo, uz korišćenje VR naočara.

Severna svetlost smatra se glavnom atrakcijom Abiska u toku zimskih meseci. Ali zahvaljujući pozicioniranosti i klimatskim karakteristikama, to selo se može pohvaliti i drugim spektakularnim prirodnim fenomenima. Jedan od njih su i „mesečevi lukovi“, poznati i kao lunarni oreoli ili lunarne duge. Javljaju se kada dođe do refleksije meseca i prelamanja mesečine kroz kapljice vode.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja