• 8
 ≫ 

Ovo su dve ajkule "osumnjičene" da su ubile ženu kod Hurgade: Saznajte sve o mako i tigar morskom psu

 ≫ 

Za jednu od njih važi da je najbrža riba na morskom dnu

  • 8
Tigar ajkula, Mako ajkula

Foto: Wikimedia Albert Kok / Mark Conlin

U blizini poznatog egipatskog letovališta, omiljenog i veoma popularnog među našim življem - Hurgade, pojavila se ajkula, koja je usmrtila jednu ženu.

Naime, u Crvenom moru ajkula je napala Elizabet Skajver koja je bila udata za Egipćanina. Incident se dogodio u blizini jednog poznatog rizorta, a uprkos naporima lekara, zbog težine povreda žena je preminula.

Ronilac Radenko Calic, koji se trenutno nalazi u ovom poznatom letovalištu rekao je za Telegraf.rs da je nesrećnu ženu najverovatnije ujela tigar ajkula.

- Budući da je ajkula ženi odgrizla ruku i nogu, po stepenu povreda možemo da pretpostavimo da se radi o mako ili tigar ajkuli. Prevezena je u bolnicu ali je ubrzo preminula - kaže Radenko za naš portal.

Prema drugim informacijama, moguće je da je ženu napala, takođe veoma opasna, mako ajkula.

Tigar ajkula

Tigar ajkula vrsta je ajkule i deo porodice Galeocerdo. Ona može da dostigne dužinu do pet i po metara i ubraja se u najveće žive ajkule. 

Živi u tropskim i umereno tropskim vodama, posebno oko centralnih ostrva Pacifika. Ime je dobila zbog tamnih pruga koje podsećaju na tigrove, ali kako sazreva one blede.

Ajkula

Foto: Shutterstock

Zbog klimatskih promena i porasta prosečne temperature vode, tigar ajkule šire teritoriju kojom se kreću.

Svakim porastom temperature vode, odnosno, porastom za jedan stepen celzijusa, ove ajkule proširuju svoje kretanje za 400 kilometara, navodi se u novoj američkoj studiji objavljenoj u časopisu Global Change Biology.

Zagrevanje okeana zbog klimatske krize ima značajan uticaj na migracije tigar ajkula. To omogućava ovim predatorima da proširi svoj domet, ali ih izlaže novim rizicima.

Mako ajkula

Ova je ajkula stekla reputaciju vrlo agresivne i opasne i veruje se da je najbrža riba na morskom dnu. To je riba koja pripada porodici Lamnidae i vrsta je lamniformnog elasmobraha. Poznata je i pod drugim imenom kao što je kratkodlaka ajkula.

Mako je veoma velika ajkula i može da dostigne dužinu od gotovo četiri metra i težinu i do 750 kilograma. Imaju izuzetno masivnu i snažnu mišićavu građu.

Video: Zubi oštri pogled zao, taj za milost nije znao, strašno strašno: Kad predator lovi pesmica oživi

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • 77

    2. jul 2022. | 15:06

    Nikakva razlika ,,,grizu obe 🤣

    Podelite komentar

  • 🍀

    2. jul 2022. | 14:39

    Što dalje od nas...

    Podelite komentar

  • Mare

    2. jul 2022. | 15:25

    Jesu li u pritvoru?Zna li se sta?

    Podelite komentar