• 0

Mirjana Karanović odigrala je ulogu života u Senjskom Rudniku: Odavde je krenuo njen put do zvezda

Kultno ostvarenje "Petrijin venac" snimljeno je u najstarijem rudarskom naselju u Srbiji

  • 0
Senjski Rudnik

Foto: Ivan Strahinić

U Pomoravskom okrugu, na dvadesetak kilometara od Despotovca nalazi se Senjski Rudnik, rodno mesto industrijalizacije u Srbiji, kao i najstarije rudarsko naselje u našoj zemlji.

Nalazište rudnika mrkog uglja u naselju Senjski Rudnik otkriveno je 1849. godine.

Četiri godine kasnije otvoren je rudnik „Majdan Aleksandrovac“, od 1860. zvao se Majdan kod Senja, a vremenom je preimenovan i dobio je isti naziv kao i selo u kom se nalazi.

Hleb „sa sedam kora“ sticale su generacije ne samo stanovnika okolnih sela, već i cele bivše Jugoslavije. Nažalost, nesreće nisu zaobilazile rudnik u Senju; 21. jula 1903. godine poginula je čitava smena rudara, a 6. avgusta organizovan je štrajk i taj datum se svake godine obeležava kao Dan rudara.

Starije generacije lako će prepoznati naselje Senjski Rudnik čak i ako nikada nisu kročili u ovaj deo Srbije. Ovde su, naime, 1980. snimljeni kultni film i TV serija „Petrijin venac“, po romanu Dragoslava Mihailovića. Ulogu Petrije maestralno je dočarala Mirjana Karanović, tada debitantkinja, koja je dobila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu.

Te iste 1980. godine u Senjskom Rudniku otvoren je Muzej ugljarstva, a tri godine kasnije proglašen je spomenikom kulture od velike važnosti za Srbiju.

Foto: Ivan Strahinić

(arhivske fotografije)

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja