• 1
 ≫ 

Bogat nakit, rečne rakove bele boje, bigrene kade i vodapad ima jedna pećina u Srbiji

 ≫ 

Posebno je interesantno posetiti Stopića pećinu u vreme kada se kade, usled otapanja snega i leda, ali i atmosferskih padavina, napune vodom

  • 1
Stopića pećina Foto: RINA

Oko 20 kilometara deli centar Zlatibora i jednu od najposećenijih pećina u našoj zemlji. Na potezu između sela Rožanstvo i Trnava nalazi se Stopića pećina.

Budući da kroz nju protiče Trnavski potok, ova pećina se karakteriše kao rečna. Visina ulaza Stopića pećine je između 30 i 40 metara, a širina 18 metara. Zahvaljujući tako prostranom ulaznom otvoru, prva pećinska celina je prilično osvetljena.

Procenjuje se da je ukupna dužina pećinskih kanala blizu 1.700 metara. Od 2005. godine je okarakterisana kao Spomenik prirode, zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja i nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija.

Stopića pećina, planina Zlatibor, Srbija Foto: Telegraf.rs/Aleksandra Blažević

Jedna od najpristupačnijih pećina u Srbiji

U Zapisniku Srpskog geološkog drutva iz 1901. godine prvi put se pominje pećina koja je nazvana po zaseoku Stopići. Srpski naučnik Jovan Cvijić je prvi koji se bavio istraživanjima ove pećine na početku prošlog veka.

Počev od 2009. godine je Stopića pećina otvorena za posete. Do nje vodi lepo uređena pešačka staza, kojoj prethodi i parking. Celokupan prostor je rekonstruisan 2018. godine.

Stopića pećina, planina Zlatibor, Srbija Foto: Telegraf.rs/Aleksandra Blažević

Bigrene kade kao simbol Stopića pećine

Ukupno je pet celina u okviru Stopića pećina. Prva je Svetla Dvorana, zatim slede Tamna dvorana, Sala i Kanal sa kadama, te Rečni kanal, prepoznatljiv po vodopadu.

Odmah posle ulaza sa leve strane nalazi se takozvana siparska kupa. Budući da su meštani okolnih sela u prošlosti verovatno koristili otvore Stopića pećine kako bi u njih bacaili mrtve životinje, to su na vrhu siparske kupe 1984. godine otkriveni ostaci šest pasa, koji su bili mumificirani. Zato se taj deo pećine naziva i Pseće groblje.

Iako je vodopad u celini nazvanoj Rečni kanal izuzetan i fascinira mnoge posetioce, bigrene kade su ipak postale simbol ove pećine. Sala i Kanal sa kadama su osvetljeni reflektorima različitih boja, što bigrene kade čini još fascinantnijim. Prosečna dubina im je oko dva metra, a neke od njih imaju dubinu i oko sedam metara. Posebno je interesantno posetiti Stopića pećinu u vreme kada se kade, usled otapanja snega i leda, ali i atmosferskih padavina, napune vodom.

Sa visine od 9,44 metara obrušava se Trnavski potok, tvoreći u celini Rečni kanal, u kome se nalazi i neverovatan vodopad nazvan „Izvor života“. Ispred njega je platforma, idealna za fotografisanje, koja je propisno obezbeđena.

Bogat pećinski nakit još je jedna od karakteristika Stopića pećine. Izuzev paukova i slepih miševa, u njoj žive i rečni rakovi, posebno interesantni, jer su bele boje, usled gubitka pigmenta zbog nedostatka prirodnog svetla.

Stopića pećina je otvorena tokom cele godine, a kako navodi Turistička organizacija Zlatibor, cena ulaznice iznosi 250 dinara za odrasle posetioce i 150 dinara za decu uzrasta između sedam i 15 godina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari