• 4
 ≫ 

Manastir Kakovo: Deo Hilandara koji mogu posetiti žene

 ≫ 

Kada dođete u posetu manastiru Kakovo, ljubazni monasi će vas poslužiti vodom, kafom i ratlukom, a potom će vas upoznati sa istorijom ovog svetog zdanja

  • 4
Manastir Kakovo, Milo Arsenica Foto: Telegraf/M.Đ.

Ako odlučite da letujete u Grčkoj, u regiji Halkidiki, nemojte propustiti priliku da posetite i manastir Milo Arsenica, koji je poznat pod nazivom Kakovo.

Manastir Kakovo, metoh i ekonomija Hilandara, nalazi se na nekoliko kilometara od Jerisosa i relativno je blizu luke Uranopolis, odakle polaze trajekti za Svetu Goru.

Pored regionalnog puta, okružen šumarkom i maslinjacima, ušuškan je nestvarno lepi manastir Milo Arsenica. U sklopu manastira su dva konaka, crkva i crkvena prodavnica sa knjižarom. Ima i  nekoliko radionica i kuća za stanovanje stalnih stanovnika metoha. Pre nekoliko godina izgrađen je i ribnjak, a tu je i velelepni maslinjak. Ovaj hilandarski metoh dozvoljava pristup ženama i generalno je otvoren za posetioce, ali se podrazumeva da će svako poštovati kodeks oblačenja i ponašanja koji je propisan za posetu manastirima.

Kakovo je svojevrsna radionica, koja je namenjena primarno opskrbljivanju potreba manastira Hilandar. Manastir poseduje kompletnu pilanu i stolarsku radionicu sa savremenim mašinama za izradu građe, stolarije i nameštaja koji je potreban hilandarskim monasima. Upravo zato manastir Kakovo je odigrao značajnu ulogu u obnovi Hilandara, nakon velikog požara koji je izbio 2004. godine.

Metoh Kakovo je imanje koje se prostire na velikoj površini, pa čak i niža planina, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 710 metara, pripada posedu ovog manastira. Sem toga, predeo Kakova obuhvata i značajnu obradivu površinu, gde se gaje voće i povrće, i naravno maslina. U sklopu kompleksa nalazi se i predivno veštačko jezero u kojem se gaji riba za potrebe manastira Hilandar.

Manastir Kakovo Grčka Foto: Telegraf

Manastir Kakovo je posebno omiljen među ženama budući da je ovo hilandarski posed i da se tu uvek nalazi neko od hilandarskih monaha, čime mogu nadomestiti i osetiti za njih nedostupan duh Svete Gore. Za sada žene mogu da posete ovo mesto, ali ne i da prenoće u manastirskom kompleksu. Ipak, u planu je izgradnja novog konaka koji bi se nalazio ispred same kapije metoha Kakovo, čime bi bilo omogućeno da žene i deca mogu da budu gosti dok su muškarci uglavnom na Hilandaru.

Manastir Kakovo Grčka Foto: Telegraf

Kakovo je veoma poštovano i među Grcima koji u velikom broju dolaze čak iz Soluna da bi prisustvovali slavi Istočni petak, a neretko se ovde i venčavaju i kršatavaju. Upravo takvom činu smo prisustvovali pri obilasku Milo Arsenice. Dvorište puno ljudi i dece odevenih za specijalnu priliku, svečana trpeza i beli čaršavi za proslavu krštenja stvorili su idiličnu sliku ovog zaista nestvarno lepog mesta.

Zvuci rada i cvrkut ptica, koji se mogu čuti u Kakovu ne remete mir i harmoniju uklopljene u ambijent ovog svetog mesta. Kada dođete u posetu manastiru Kakovo, ljubazni monasi će vas poslužiti vodom, kafom i ratlukom, a potom će vas upoznati sa istorijom ovog svetog zdanja. Saznaćete da od 1959. godine tu postoji crkva posvećena prazniku, u narodu poznatom kao Istočni petak, koji se slavi prvog petka nakon Uskrsa. Crkvu Svetog živonosnog istočnika Presvete Bogorodice na mestu nekadašnje vodenice, podiže tadašnji arhimandrit manastira, otac Nikanor.

Manastir Kakovo, Milo Arsenica Foto: Telegraf/M.Đ.

Manastir se prvi put zvanično pominje u turskim spisima, u toku 16. veka. Hilandar je dobio ovaj metoh još pre mnogo vekova, od tadašnjeg solunskog paše. Po predanju paši je grožđe sa čudotvorne loze Svetog Simeona pomoglo da dobije naslednika. Paša  se zavetovao ako dobije muškog naslednika da će ga dati da bude monah u manastiru Hilandar. I tako, posle deset godina, došao je paša sa najstarijim sinom u Hilandar, da ga ostavi tu na dar, govoreći: "Ovo sam dete od vas dobio, pa ga vama i vraćam". No, hilandarski monasi mu odgovoriše: "To ti je dete Bog podario, na molitve našeg oca Simeona, pa neka kod tebe i ostane, a svoju zahvalnost prema našem manastiru možeš da izraziš na neki drugi način".

Paša tada, 1582. godine, pokloni Hilandaru veliko imanje nedaleko od Svete Gore, na kome nastade metoh Hilandara, manastir Kakovo.

Loza koja izbija iz mesta gde su nekada bile mirotočive mošti našeg sveca Svetog Simeona rađa neprekidno već osam vekova. Mnoga su svedočenja kako je čudotvorna loza besplodnim supružnicima darovala porod. I dan-danas, veliki broj parova koji žele da postanu roditelji, sa verom u Boga posećuju ovo mesto, nadajući se da će im loza sa Hilandara doneti radost i porod.

Manastir Kakovo, Milo Arsenica Foto: Telegraf/M.Đ.

Metoh Milo Arsenica – Kakovo, danas je prva stanica svih hodočasnika koji kreću da posete manastir Hilandar. Crkvica u cveću, konaci oruženi rastinjem, veliki ribnjak, maslinjaci, bašte, povrtnjak, radionica, prodavnica knjiga… Ovo veliko domaćinstvo vredni monasi odlično vode i u najtežim trenucima poput velikog požara i svim potonjim, ostaju čvrsti i dosledni u svojim uverenjima i opredeljenju da život posvete duhovnim vrednostima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Tanja

    22. avgust 2022. | 23:36

    Bili smo na svetog Panteleja (09.08.) ove godine u manastiru Kakovo.Prelepo mesto,predivni ljudi. Bože zdravlja,otići ćemo još koji put...

    Podelite komentar

  • Ноле

    22. avgust 2022. | 23:12

    Овде смо били крајем јула ове године.Обећали смо себи доћићемо поново 🙏🙏🙏❤❤❤

    Podelite komentar

  • Bilismo

    23. avgust 2022. | 07:47

    Bili smo dva puta u Kakovo za vreme ove pandemije,veoma je lepo,ko napisa da služe samo vodu,a lozu preskoči,ali nam se jedno nije sviđalo prošle godine,slike koje su izložene za prodaju nisu potpisane,a i preterano su skupe,crtaju ih monasi ili učenici koji povremeno rade u manastirskom kompleksu,a vino je dva puta skuplje nego u samom Hilandaru,zašto je to tako neznamo

    Podelite komentar