• 6

Prelepo kupalište na mestu nekadašnjeg rudnika: Bešenovačko jezero je fruškogorska oaza mira

Poznato je i kao jezero Beli kamen, a takav naziv dobilo je zbog belog dna

  • 6
Bešenovačko jezero

Foto: Shutterstock

Bešenovačko jezero ili jezero Beli kamen je atraktivna letnja destinacija i nalazi se na Fruškoj gori, u blizini sela Bešenovački Prnjavor. Oko dvadeset kilometara je udaljeno od Sremske Mitrovice, čijoj opštini i pripada, a od Novog Sada 38 kilometara.

Nastalo je na nesvakidašnji način, na površinskom kopu, gde je eksploatisan krečnjak za potrebe nekadašnje fabrike cementa u Beočinu, tako što je presečena vodonosna žila koja je preplavila najdublje delove kopa.

Kada je osamdesetih kop napušten, jezero je krenulo da se puni vodom da bi dostiglo dubinu od 50 metara, mada, prema nekim informacijama, ono je dostiglo dubinu od 57 metara. Danas je dubina 15 metara, a prečnik 200.

Naziv Beli kamen dobilo je upravo zbog belog dna i zbog toga što je oivičeno belim stenama. Pored toga što voda ima neobičnu azurnu boju, ona je, smatra se, i lekovita zbog jedinstvenog mineralnog sastava. To važi i za blato koje se nalazi oko jezera, pa nije neobično videti posetioce kako se mažu blatom ne bi li malo ublažili reumatske tegobe.

Prema nekim navodima zabranjeno je za kupanje, jer se smatra nebezbednim, ali to meštane i turiste ne sprečava da vikendima ovde pohrle kako bi se osvežili - svi koji ga posete proglašavaju ga najlepšim i najčistijim kupalištem u Srbiji.

Od Beograda je udaljeno oko 80 km i da biste stigli do njega biće vam potrebno oko sat vremena vožnje ukoliko putujete auto-putem i preko Rume.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nada, Zemun

    9. jul 2022. | 22:25

    Sve je lepo, samo izdaleka. Nepriatupačno, prljavi, mutno, dobro samo za klince koji piju pivo dužinom šumarska, pale vatre, prave buku, nikako za odmor i porodice sa decom

    Podelite komentar

  • Krang

    8. avgust 2022. | 09:15

    Jezero je samo za slikanje. Plaža nije uređena, nije od peska bela nego od nekog blata. Blato se nastavlja i po ulasku u vodu i pretvara se u mulj. I to možda i ne bi bio problem iako je grozan osećaj, da

    Podelite komentar