• 1

U klisuri brze i hladne Trešnjice dočekaće vas neodoljive boje i mirisi prirode

Važno je strogo pratiti obeležene staze, jer Trešnjicu karakteriše nepredvidiva ćud - za kratko vreme može da nabuja i zada glavobolju onima koji se prvi put nađu u tesnacu

  • 1
Kanjon Trešnjice

Foto: Ivan Strahinić

U zapadnom delu Srbije, na teritoriji opštine Ljubovija, nalazi se Specijalni rezervat prirode “Klisura reke Trešnjice”.

Brza i hladna planinska reka izvire podno planine Povlen i posle toka dugačkog 23 kilometra uliva se u Drinu.

Na putu od Povlena do Drine reka Trešnjica formira krečnjačku klisuru, a u jednom delu i kanjon.

Rezervat prirode stavljen je pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja zbog očuvanja staništa i populacije beloglavog supa koji se, osim u ovom delu Srbije, može videti još samo u Specijalnom rezervatu prirode Uvac.

Oni koji bi želeli da upoznaju prirodne lepote kanjona Trešnjice mogu da šetaju šest kilometara dugačkim stazama od Debelog brda do same reke i mesta Gornja Trešnjica. Staze su obrasle cerovim, borovim i grabovim šumama, kao i grmovima klena, drena, gloga, trnjine, bršljana i divlje ruže.

Važno je strogo pratiti obeležene staze, jer reku Trešnjicu karakteriše nepredvidiva ćud i za kratko vreme može da nabuja i zada glavobolju onima koji se prvi put nađu u klisuri. Ali, ako budete poštovali zakonitosti upoznavanja klisure Trešnjice, neodoljivi mirisi prirode koji se stapaju sa oštrim vazduhom inspirisaće vas da se makar još jednom u toku leta vratite u ovo carstvo zelenila…

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Kuke

    9. jul 2022. | 19:01

    Mene je vodio Duća tim putevima i bilo je predivno

    Podelite komentar