• 0

Po čemu je poznata plaža Posidi na Halkidikiju: U poslednje vreme svi pričaju o njoj

Mnogi je nazivaju najneobičnijom plažom

  • 0
Grčka, plaža, more, Posidi Foto:Shutterstock

Grčka je poznata po svojim nestvarnim plažama sa belim peskom i tirkiznom morem koje turiste ostavlja bez daha.

Jedno od najlepših mesta je Posidi i nalazi se na jugozapadnoj obali Kasandre. Posidi je namenski izgrađeno turističko mesto, "ušuškano" u visoka brda i zelenilo, a Posidi rt je istoimena plaža koja svake godine mami hiljade turista.

Plaža koja nestaje

Zbog plime i oseke, oblik ove plaže se menja i uvek je drugačiji. Nekada krajnji desni deo "potone" u moru i ne vidi se, a nekada "izroni", ali u drugačijem obliku nego pre.

Plaža je uska i dugačka i proteže se sve do čuvenog rta odnosno peščanog spruda koji zalazi duboko u more.

U ovom delu Posidija je interesantno roniti, a deca su pogotovo oduševljena sitnim peskom i plićakom. U blizini kampa, na početku rta nalazi se i čuveni svetionik iz 19. veka.

Kažu da je u vreme izgradnje svetionika more dosezalo do njega, ali se u međuvremenu more dosta povuklo, pa sada od svetionika do kraja spruda ima nešto manje od jednog kilometra. Blizu svetionika se nalaze i ostaci hrama posvećenog Posejdonu, antičkom bogu mora.

Grčka, plaža, more, Posidi Foto:Shutterstock

Ovo prelepo mesto zbog rajskog izgleda privlači turiste, ali krije i veliku opasnost. Pre samo dva dana, trojica mladića iz Severene Makedonije nestala su u moru u Halkidikiju nakon što su odlučili da se okupaju na opasnom delu obale.

Srećom, dvojica mladića su pronađena živa, dok se za njihovim prijateljim i dalje traga. Njih je odnela struja na mestu koje se zove "Ammoglossa Miti" u uzburkanom moru kod Posidija.

Fejsbuk stranica "Grčki kutak" podelila je izjavu starije meštanke mesta Kalandra, koja je ispričala nekoliko zabrinjavajućih i interesantnih činjenica o Posidiju.

- Posidi je tačka koja spaja Solunski zaliv sa Egejskim morem. Oblik ove plaže se menja usled plime i oseke… Kada duva severac vrh (ili Miti-nos, kako ga Grci zovu) okreće se ka Solunskom zalivu, a kada duva južni vetar, okreće se na suprotnu stranu, ka mestu Posidi. U okolini, u svim vremenskim uslovima, ima jakih struja. Stariji su nam uvek govorili da se nikada ne kupamo na samom vrhu Posidi plaže jer struje vuku kao usisivač. Poslednjih godina se dešava upravo suprotno. Mnoštvo turista se kupa ne mareći za struje. Svake godine se neko udavi baš ovde - stoji na Fejsbuk stranici.

Objavu je komentarisalo više desetina ljudi, a većina se pitala da li postoji znak upozorenja.

- Svake godine stave znak, ali on "ispari"... na žalost - napisali su administratori "Fejsbuk" stranice "Grčki kutak".

Pored svih prirodnih lepota koje i te kako privlače turiste, važno je pratiti i znake upozorenja koji će svačiji odmor učiniti bezbednijim.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja