• 0

Jedinstvena fontana u kraljevstvu božanskog nektara: Aleksandrovac je srpska Šampanja

Davne 1969. u srcu grada napravljena je fontana iz koje tokom "Župske berbe" teče "piće bogova"

  • 0
Aleksandrovac, Fontana vina Foto: Shutterstock

U kotlini između Kopaonika, Jastrepca i Goča, u Rasinskom okrugu leži Aleksandrovac, sedište vinogradarstva i voćarstva u Srbiji.

Ime je dobio po kralju Aleksandru Obrenoviću, ukazom kralja Milana, u junu 1882. godine. Dotad, varoš je nosila ime Kožetin.

Ovaj naziv zadržalo je staro selo iznad današnjeg Aleksandrovca, kako je prvi put pomenuto u povelji Stefana Nemanje 1196. godine.

Plodna zemlja, povoljna klima, kao i odgovarajuća nadmorska visina obezbedili su vrednim Aleksandrovčanima i Župljanima da ovde uzgajaju grožđe, kruške, jabuke i šljive.

Francuski konzul Deko je 1904. godine ovaj kraj nazvao srpskom Šampanjom, po uzoru na oblast na severoistoku Francuske poznatu po proizvodnji penušavog belog vina.

Više od pola veka u Aleksandrovcu se održava manifestacija „Župska berba“ u čast grožđa, vina i sunca. Svetkovina je postala posebno popularna 1969. godine, kada je u srcu grada izgrađena Fontana vina. Nije prva tog tipa na svetu – i engleski kralj Henri Osmi je naređivao da o praznicima iz fontana teče božanska ambrozija, ali je ova aleksandrovačka jedinstvena po tome što je bila prva na prostorima bivše Jugoslavije koja do dana današnjeg nije presušila...

Video: Odvratna doktorka: Dok drenira rane posle ugradnje implanta ova žena se ludo zabavlja

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja