• 4
 ≫ 

Da li je ovo revolucija u održivom turizmu u Turskoj?

 ≫ 

Prvi hotel u zemlji koji se može pohvaliti neutralnom emisijom ugljen-dioksida nalazi se u lokalnom vlasništvu

  • 4
istanbul Istanbul / Foto: shutterstock.com

U samom srcu Stambola na Bosforu otvoren je hotel, koji bi mogao da bude odskočna daska za razvoj održivog turizma u Turskoj.

Bazen u hotelu „The Stay“ prekriven je staklenim flašama, dok su ležaljke oko bazena izrađene od recikliranog drveta.

Prvi nezavisni lanac hotela koji su neutralni po pitanju emisije ugljen-dioksida osnovan je 2017. godine. Sada je otvorio i peti hotel u turističkoj prestonici zemlje.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели a passionate dreamer 🎈 (@rehfalke)

Tako mali hotelski lanac, koji se rukovodi principima održivog turizma, zapravo je prava suprotnost u odnosu na čuvene All-Inclusive hotele na turskoj rivijeri. Upravo to bi moglo da predstavlja značajan korak u naporima Vlade da turizam postane održiv.

- Od samog početka, održivost je bila srž našeg gostoprimstva i mi smo se trudili da napredujemo, imajući upravo to na umu kao osnovni aspekt našeg poslovanja – izjavio je Ali Ispahani, izvršni partner u „The Stay Hotels“ za Euronews.com.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели 𝑭𝒆𝒚𝒛𝒊 𝒔𝒊𝒑𝒂𝒉𝒊 (@feyzi_sipahi)

Marta ove godine je prva hotelska grupacija i zvanično dobila sertifikat kao ugljen-neutralna, a na osnovu trenutno aktuelnog standarda.

Budući posvećena održivom turizmu, kompanija ulaže značajna sredstva u projekte „zelene energije“ i sa puno pažnje proverava dobavljače, ne bi li se uverila da su u pitanju kompanije koje koriste reciklirane materijale kada god i gde god je to moguće.

Sledeći cilj koji ova hotelska grupacija ima jeste da do kraja ove godine postane jedna od retkih koja ima nula otpada u hotelima.

Kako je napomenuo Ispahani, nada se da će podstaći i druge turske hotele da krenu njihovim putem.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Hyomi (@la_meison_)

Nova šansa za održivi turizam u Turskoj

Tokom prošle godine je Agencija za promociju i razvoj turizma Turske postala članica Globalnog saveta za održivi turizam (GSTC), a promene u zemlji koju je tokom 2019. godine posetilo više od 42 miliona turista su u punom jeku.

Predviđena je turistička strategija zemlje za narednu godinu, koja bi trebalo da brojne aktivnosti i sadržaje učini održivijim. Kao deo tog koncepta, zemlja je nedavno uvela program dodeljivanja sertifikata za smeštajne jedinice i objekte, koji su pogodni za bicikliste, kako bi na taj način podstakla razvoj takozvanog biciklističkog turizma.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Karine Amatuni (@karachka_magic)

Šta fali All-Inclusive hotelima?

U principu ništa, osim što mahom nisu u skladu sa smernicama koje navodi održivi turizam. Ekspanzija All-Inclusive hotela je negativno uticala i na samu obalu.

Takođe, u pitanju su uglavnom hoteli u mestima koja nisu živa tokom cele godine. Sve to u velikoj meri otežava loklanom stanovništvu mogućnost kontinuirane zarade.

- Turizam u Turskoj je previše koncentrisan. Zato treba da se širi, i u geografskom i u sezonskom smislu – rekao je Džastin Frensis, suosnivač i izvršni direktor agencije „Responsible Travel“ i dodao da iako prodaju aranžmane za poznata turska letovališta, Marmaris i Kušadasi izbegavaju i to najpre zato što su, po njegovom mišljenju u pitanju „primorski betonski bunkeri bez nekog primetnog turskog karaktera“.

Neki od takvih hotela podstiču goste da novac troše u okviru kompleksa, umesto da podstiču ekonomiju na lokalnom nivou.

- Istraživanja pokazuju da turisti na ovakvim mestima troše manje od 10% svog novca van hotelskih kompleksa – objašnjava Frensis i napominje da je nedavno došlo do određenih pozitivnih koraka po tom pitanju, te da je pažnja usmerena na male lokalne proizvođače i kompanije koje koriste obnovljive izvore energije.

Video: Ovo su najbolja vikend naselja u Srbiji: Odmor za praznike u njima od 10 do 300 evra

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • 77

    16. jul 2022. | 21:20

    Neka oni nama vrate nasu pravoslavnu crkvu pa neka se sire gde hoce !

    Podelite komentar

  • Zoki

    17. jul 2022. | 09:13

    Postovanje za sve koji vode racuna o zastiti okoline.

    Podelite komentar