• 0

Rajske vode za pecanje, kampovi za odmor i savršena hrana: Letnja uživanja u Adi i Molu

Ovaj deo Vojvodine poznat je i po lovnom turizmu, kao i po brojnim manfestacijama koje privlače goste iz svih krajeva Srbije

  • 0
Ada i Mol

Foto: Ivan Strahinić

U srcu istočnog dela Bačke, na desnoj obali Tise nalaze se četiri naselja - Mol, Utrine, Obornjača i Sterijino, kao i gradić Ada koji čine istoimenu opštinu u Srbiji.

Ovo područje bilo je naseljeno još u doba neolita. Svoje "mesto pod suncem" ovde su našli Rimljani, Huni i Avari, a od devetog veka i Mađari koji i danas čine većinu stanovnika opštine.

Ovaj deo Vojvodine poznat je po izrazito razvijenom lovnom turizmu koji ima dugu tradiciju.

Pored lova, u Adi i Molu razvijen je i ribolovni turizam koji je posebno dobio na značaju kada je izgrađena veštačka akumulacija Budžak. Tako je obala Tise dobila “konkurenciju” u vidu jezera dugačkog 14 kilometara.

Ono što Adu i Mol izdvaja od većine mesta u Srbiji su dobro organizovani kampovi sa uređenim prilazima, obezbeđenom strujom, pitkom vodom i dobrim higijenskim čvorovima.

Žetelački bal, Lingvistički dani “Sarvaš Gabor”, likovne kolonije, takmičenja u kuvanju gulaša i ribljeg paprikaša, ulična manifestacija narodnih rukotvorina, kasački derbi, kao i izložbe pasa samo su neke od manifestacija koje privlače turiste u ovaj deo Srbije.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja