• 1
 ≫ 

Nije sve baš tako kako izgleda: Navodno će Ajfelova kula imati samo "kozmetičko farbanje"

 ≫ 

Iako joj je potrebna kompletna popravka, Ajfelova kula će dobiti samo „kozmetičko farbanje“, vredno 60 miliona evra, uoči Olimpijskih igara 2024

  • 1
Pariz, Francuska, Ajfelova kula Foto: Pixabay

Kula koja je simbol Grada svetlosti i ljubavi, izrađena od kovanog gvožđa, visoka je 324 metara. Sagradio ju je Gistav Ajfel krajem 19. veka.

Smatra se jednom od najposećenijih turističkih atrakcija u svetu, budući da beleži u proseku šest miliona poseta na godišnjem nivou.

Iako joj je potrebna kompletna popravka, Ajfelova kula će dobiti samo „kozmetičko farbanje“, vredno 60 miliona evra, uoči Olimpijskih igara 2024, koje će biti održane u Parizu, navodi se u poverljivim izveštajima, koje citira francuski časopis „Marianne“, prenosi CNN.

- Jednostavno je, ako bi Gistav Ajfel posetio ovo mesto, dobio bi srčani udar – navodi pomenuti časopis, ističući da je Ajfelov toranj načet rđom i da se nalazi u lošem stanju.

Pariz, Ajfelova kula, koronavirus, Francuska Ajfelova kula / Foto: Tanjug/AP

Kako navodi CNN, iz kompanije SETE (Societe d'Exploitation de la Tour Eiffel), koja je zadužena za nadzor nad tornjem, nisu bili dostupni za komentar o ovoj temi.

Ajfelova kula Foto: Pixabay

Trenutno je toranj u postupku farbanja, za koji je izdvojeno 60 miliona evra, u sklopu priprema za Olimpijske igre 2024.

Ujedno, ovo je 20. put da je toranj ponovo farban. Bilo je predviđeno da oko 30 odsto konstrukcije bude skinuto, kako bi bila naneta dva nova sloja. Međutim, usled pandemije je došlo do kašnjenja u radovima, te je utvrđeno i prisustvo olova u prethodnoj boji. Kako navodi pomenuti časopis, zato je došlo do izmena, pa će samo pet odsto konstrukcije da bude tretirano.

Ajfelova kula Foto: Pixabay

Dugo već kompanija ne želi da zatvori toranj zbog prihoda od turizma, koji bi u tom slučaju bio izgubljen, navedeno je u originalnom tekstu.

Video: Ajfelova kula okovana zimom: Radnici bacačem plamena tope led

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Dovla

    19. jul 2022. | 22:11

    Najbolje bi bilo da je ofarbaju u flouroscent-u boju, uštedeli bi na struji sada pred zimu bez gasa.

    Podelite komentar