• 5

Najlepše tvrđave Srbije: Sa vodenih gradova pruža se pogled koji nema cenu

Koja tvrđava u našoj zemlji vam se najviše dopada?

  • 5
Ramska tvrđava Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan MIljević

Bogato kulturno-istorijsko nasleđe Srbije ogleda se i u brojnim tvrđavama širom zemlje. Najpoznatije su, naravno, one na Dunavu koje su uspešno odolevale vremenu, pa i dan-danas svedoče o turbulentnoj istoriji našeg naroda.

Postoje, nažalost, i tvrđave koje su slabo očuvane i nisu rekonstruisane, iako to kao svedoci vremena svakako zaslužuju.

Među brojnim tvrđavama u našoj zemlji turisti najčešće izdvajaju pet - četiri su na Dunavu, a peta u Baču, ali je i ona svrstana u takozvane dunavske tvrđave, iako se ne nalazi na obali ove reke.

1. Golubac

Posle Kalemegdana, tvrđava u Nacionalnom parku Đerdap svakako je najpoznatija u našoj zemlji. Otkako je rekonstruisana, postala je prava turistička atrakcija i zaštitni znak Đerdapske klisure.

Nije poznato da li su je izgradili Ugari ili Srbi, kao ni kada je tačno napravljena, ali se prvi put u pisanim izvorima pominje 1335. godine. Takođe, nije poznato ni zašto se zove Golubac, odnosno Golubački grad, ali legenda kaže da se jedan od zapovednika grada zaljubio u lepu Golubanu koja ga je odbila i zbog toga stradala. U znak sećanja na devojačku čast tvrđava je dobila ime po njoj.

2. Ramska tvrđava

Dok za tvrđavu Golubac ili Golubački grad kažu da je najlepša turistička atrakcija, dotle Ramsku tvrđavu ili Ram “bije glas” da je tvrđava koja ima najveću dušu. Smeštena na obali Dunava, ova kamena lepotica na kapiji Đerdapa sagrađena je po nalogu sultana Bajazita II, dede Sulejmana Veličanstvenog.

I Ramska tvrđava je, kao i Golubac, rekonstruisana pre nekoliko godina i danas izgleda zaista veličanstveno. Mnogi koji su posetili Ram kažu da je posmatranje zalaska sunca sa ove tvrđave doživljaj koji bi svako trebalo da priušti makar jednom u životu.

3. Petrovaradinska tvrđava

Još jedna tvrđava na Dunavu, na petrovaradinskoj steni, poznata je i kao “Gibraltar na Dunavu”. Ovde je prvo ljudsko naselje postojalo još u doba praistorije. Sadašnja tvrđava koju je izgradila Austrija nastala je na temeljima srednjovekovnog zdanja. Građena je punih 88 godina i proglašena istorijskim spomenikom koji je stavljen pod zaštitu države.

4. Smederevska tvrđava

Đurađ Branković, sestrić Stefana Lazarevića podigao je u 15. veku impozantno zdanje na ušću Jezave u Dunav kod Smedereva, i to zbog jednog sna.

Po legendi, despot Đurađ Branković sanjao je da što pre mora da podigne tvrđavu na Dunavu, što je poverio i supruzi Jerini. Zdanje je zbog straha vladarskog para brzo niklo, a Smederevska tvrđava bila je jedna od najvećih srednjovekovnih ravničarskih tvrđava u Srbiji.

5. Bač

Najbolje očuvano srednjovekovno utvrđenje na području Vojvodine nalazi se kod Bača, na nekadašnjem ostrvu između reke Mostonge i jednog od njenih rukavaca. Uprkos tome što se ne nalazi na Dunavu, smatra se dunavskom tvrđavom jer se nalazi u njegovom slivu i neposrednoj blizini.

Lokalitet je poredložen za Uneskovu listu kulturnog nasleđa.

Koja od tvrđava koje turisti izdvajaju kao najatraktivnije vam se najviše dopada? Podelite sa nama kroz komentare.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • look ok

    20. jul 2022. | 23:22

    Smederevska je jedna od najvecih u Evropi a u Srbiji svakako najveca a ne od najvecih.

    Podelite komentar

  • Oni

    20. jul 2022. | 21:26

    Ramska tvrdjava definitivno,kao i Golubačka jer nema sireg dunava ,treba doziveti to

    Podelite komentar

  • idemooooo

    20. jul 2022. | 22:45

    NIS

    Podelite komentar