• 8
 ≫ 

Turisti koji borave u predelu Olimpske regije upozoravaju na "Dragon fish": Puna ih je i Ada Bojana

 ≫ 

Oni koji su doživeli ubod, kao prvi simptom navode jaku nepodnošljivu bol

  • 8
Grčka more plaža Leptokarija riba

Foto: Shutterstock, Profimedia/FLPA / Colin Marshall/Shutterstock Editorial

Na letovanju nije neobično naići na ježeve i meduze, a susret sa otrovnim ribama može izazvati neprijatnosti i probleme.

Na društvenoj mreži Fejsbuk kruži upozorenje o opasnoj ribi koja stanuje na većim dubinama mora, ali se sve češće pojavljuje i u plićaku, konkretno u Olimpskoj regiji u Grčkoj, a sudeći po komentarima neretko je viđena i na Adi Bojani i širom Jadrana.

Susret sa "Dragon fish", odnosno zmaj-ribom ili morskim paukom je veoma neprijatan i može biti opasan ako se odmah ne ukaže pomoć.

Ova riba se najviše razlikuje po tome što ima otrovne žlezde na prvom levom peraju, a peraje morskog pauka je jako specifično po tome što podseća na bodlje. Zbog opasnosti koje može da izazove svojim otrovnim bodljama, svrstava se u red najopasnijih riba na Mediteranu.

Prilikom uboda na bodlje, otrov na čoveka deluje kao neurotoksin i kao hematoksin, zatim dospeva u krv i izaziva otok na mestu uboda, a u nekim slučajevima može da izazove nekrozu kože. Oni koji su doživeli ubod, kao prvim simptom navode jaku nepodnošljivu bol. Mogu se javiti i opšti simptomi u vidu pojačanog znojenja, slabosti, vrtoglavice, mučnine i povraćanja.

- Jedna informacija za sve posetioce Olimpske regije. Naime, moje dete je danas nagazilo u moru ribu koja se zove "Dragon Fish". Ima otrovnu bodlju i nakon uboda je osetio veliku bol i plakao je puno. Hvala ljudima iz kafića koji su znali o čemu se radi, pa su nam odmah pomogli i sve je prošlo bez posledica. Odmah su stavili detetovu nogu u kofu vrele vode i tako sprečili širenje otrova. Rekli su nam da i kod lekara isto to urade. Možete pogledati na netu da znate o čemu se radi. Ima ih u plićaku u celoj Olimpijskoj regiji - napisala je mama dečaka u grupi Grčka info.

- Ista riba živi u plićaku Ade Bojane. Ubod je kao ubod na staklo, bol intenzivan, a kako je otrov termolabilan, dovoljno je dva sata u vrelom pesku i kanti vruće vode. Ko ne zna, može da mu izgleda vrlo dramatično, ali za par sati ste oporavljeni, i nema potrebe za lekarom - napominje druga članica grupe i objašnjava postupak prve pomoći.

Dakle, prva pomoć je tretiranje mesta uboda vrućom, ali neizostavna je i poseta lekaru kako biste se uverili da neka bodlja nije ostala u telu i kako bi se obratila pažnja na pojavljivanje drugih simptoma. Lekar će utvrditi da li su vam neophodni antibiotici.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Перагеније

    24. jul 2022. | 12:22

    Као да се мајка Земља решила да нас се отресе...

    Podelite komentar

  • Ada Bojanac

    24. jul 2022. | 15:12

    Zapalite cigaretu, i priblizite na 2-3 cm žar cigarete od mjesta uboda. Bol prestaje za 5-10 minuta. P.S. Lokalci ovu ribu zovu "Ranč" i oduvijek je na Adi Bojani. Riba se zavuče u pijesak i kako šetate po plićaku nagazite na nju. Ubod je bolan, ali nije opasan po život...

    Podelite komentar

  • Dzoni

    24. jul 2022. | 15:52

    Odlicna reakcija osoblja u kafani.. Mnogi pokusavaju da stave hladne obloge ili led a to je pogresno.. Toplota razgradjuje jedinjena otrova i neutralise otrov tako i bol..stari ribari su kada se ubodu na morskog pauka ili flathead odmah ubodeno mjesto stavljali kod motora koji je vec ugrijan da se pod temperaturom razgradi kombinacija otrova... Lijep clanak..

    Podelite komentar