• 0
 ≫ 

Tajland ukida sva ograničenja putovanja, ali jedno pravilo ostaje na snazi

 ≫ 

Sada je već mnogo jednostavnije posetiti Tajland

  • 0
Zaliv Maja, Tajland Foto: Pixabay/mikecleggphoto

Prema podacima Uprave za turizam Tajland (TAT), kao odgovornom telu Vlade Tajlanda, zemlja „dozvoljava skoro sve“ po pitanju putovanja.

Maske više nisu potrebne, a sistem označen bojama, koji je predviđao različita ograničenja u vezi sa aktivnostima u restoranima, okupljanja i putovanja, takođe je stvar prošlosti – navodi TAT.

Sada je već mnogo jednostavnije posetiti Tajland.

Tajland, odmor, Puket, korona mere Foto: Pixabay/nextvoyage

Kako na Tajland?

Počev od 1. jula od putnika se zahteva samo potvrda o vakcinaciji protiv kovida-19 ili negativan PCR test, odnosno negativan antigenski test. Turističke vlasti Tajlanda navode da su prihvatljiva oba formata, i štampani i digitalni.

Putnici koji nisu vakcinisani i koji u Tajland idu bez negativnog rezultata jednog ili drugog testa, obavljenog u roku od 72 sata pre putovanja, moraće da se testiraju o svom trošku, navodi TAT. A ako budu pozitivni prilikom testiranja, u obavezi će biti i da plate medicinske troškove.

Državljani naše zemlje prilikom posete Tajlandu moraju imati validnu vizu, koja se pribavlja preko Počasnog Konzulata Kraljevine Tajlanda u Beogradu ili preko Ambasade Tajlanda u Atini. Neophodno je da rok važnosti pasoša putnika bude minimum šest meseci duži od perioda trajanja vize, ako zemlju posećuju turistički. Uz to je obaveza da putnici prijave carini ukoliko uz sebe imaju iznos veći od 20.000 američkih dolara.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, zbog čestih promena uslova i činjenice da je srpskim državljanima neophodna viza prilikom posete Tajlandu, preporuka je prethodno se obratiti najbližem konzularnom, odnosno diplomatskom predstavništvu zemlje.

Tajland, odmor, Puket, korona mere Foto: Pixabay/twnn

Manje pravila, više turista

U Tajlandu više ne važi ni „Thailand Pass“, a pokrenuti su i mnogi programi za putovanja u zemlji, uz pomoć kojih se turistima olakšava boravak, a sa ciljem ponovnog pokretanja turizma, koji čini oko 12 odsto BDP-a Tajlanda.

Prethodni period je ukazao na to da turisti baš nisu bili voljni da poštuju tolika ograničenja zarad odmora u Tajlandu. Međutim, samo dan nakon što je ukinut „Thailand Pass“, na međunarodnom aerodoromu Puket broj turista je porastao za 20 odsto. U izveštaju koji je objavila tajlandska Javna radiodifuzna služba navodi se da ih je u danu stiglo oko 9.000. Broj onlajn pretraga je takođe porastao nakon 1. jula.

- Iako su ograničenja tek ukinuta, primetili smo blizu 10.000 novih pretraga na našoj veb-stranici za destinacije na Tajlandu, što je veoma ohrabrujuće – izjavio je Majkl Maršal, glavni komercijalni direktor hotelskoh operatera „Minor Hotels“ za CNBC.

Prema statistici nadležnog ministarstva, međunarodni dolasci su se skoro četiri puta uvećali od januara do maja ove godine. Za to vreme je Tajland posetilo više od 1,3 miliona turista, u poređenju sa manje od 35.000 njih u istom periodu 2021. godine.

- Očekujemo da će se ovaj trend nastaviti, posebno sada kada je Vlada Tajlanda ukinula brojna ograničenja za međunarodne putnike – rekao je Maršal i dodao da je najveći broj dolazaka ove godine zabeležen na Puketu, Koh Samui i u oblasti na severu zemlje.

Video: Pecanje tigrova i krokodila u Zoo vrtu: Bizarna atrakcija za posetioce da se poveća zarada

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja