• 0
 ≫ 

Najpoznatiji ski-centar u Srbiji ima toliko toga da ponudi i u toku letnjih meseci

 ≫ 

Budući da se može pohvaliti sa prosečno 200 sunčanih dana u toku godine, Kopaonik je shodno tome idealan za posetu u bilo koje doba

  • 0
Planina Kopaonik Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Oivičena rekama Toplicom i Rasinom sa istočne strane i Kozničkom i Jošaničkom rekom sa severne, "sunčana planina", kako se Kopaonik još naziva, jedna je od najpoznatijih u našoj zemlji.

Budući da se može pohvaliti sa prosečno 200 sunčanih dana u toku godine, Kopaonik je shodno tome idealan za posetu u bilo koje doba. Istini za volju, mnogo je poznatiji kao ski-centar, mada uživanja ne manjka ni u toku leta.

Površinu od 11.810 hektara zauzima Nacionalni park Kopaonik, koji od 1981. godine ima obaj status. Smatra se izuzetno značajnim za biodiverzitet naše zemlje, budući da u njemu obitavaju mnoge endemske vrste.

Kopaonik nije interesantan samo zimi

Da poseta najpoznatijoj srpskoj planini može da bude interesantna i u letnjim mesecima, dokaz su brojne aktivnosti i atrakcije, kojih na Kopaoniku ne manjka.

Vožnja paraglajdingom ili panoramska voznja žičarom, ali i rafting rekom Ibar, tek su neke od aktivnosti na Kopaoniku, u kojima se može uživati i u toku letnjih meseci. Organizuju se i pešačke ture, kako bi posetioci mnogo bolje upoznali sve lepote ove srpske planine. Tom prilikom mogu da posete Markov kamen, Jankovu baru i Nebeske stolice, ali i mnoge druge interesantne lokacije na Kopaoniku.

Planina Kopaonik Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Video: Kako da najpametnije spakujete kofer za putovanje

Ne treba propustiti ni obilazak Doline jorgovana, Pančićevog mauzoleja i Spomenika ibarskim junacima. Semeteško jezero i vodopad Jelovarnik, još su neke od znamenitosti u ovom delu Srbije.

U neposrednoj blizini Kopaonika nalaze se i tri čuvena srednjovekovna srpska manastira, Gradac, Studenica i Žiča, kao i ostaci grada Magliča.

Za ljubitelje sakralnih objekata, svetilište Metođe koje se nalazi u istoimenom prirodnom rezervatu na desnoj obali Brzećke reke je odličan izbor. Ovaj prirodni rezervat se prostire na površini od oko 110 hektara, a poznat je kao mesto na kome uspevaju mnoge retke biljne vrste. Na području prirodnog rezervata Metođe se mogu videti i interesantne životinjske vrste, poput surog orla, planinske crvenperke i sivog sokola, ali i gorske laste, male muharice i carića.

Dostupne su i brojne atrakcije za najmlađe, pa osim Avantura parka, na Kopaoniku postoji i dečji grad i dečje igralište, a najmlađim posetiocima ove srpske planine se nudi i mogućnost uživanja u jahanju konja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja