• 0
 ≫ 

Na listi najpristupačnijih luksuznih destinacija našao se i glavni grad ove zemlje

 ≫ 

Tokom istraživanja uzeti su u obzir troškovi boravka u luksuznim hotelima sa pet zvezdica i spa-centrom, cene obroka u restoranima sa Mišlenovim zvezdicama i iznajmljivanje luksuznih automobila

  • 0
Dablin, Irska

Foto: Pixabay/ugglemamma

Sa oko 88,5 odsto više od proseka na nivou Evropske unije, Irska važi za zemlju sa najvišim troškovima stanovanja, što uključuje kiriju, hipoteku i struju.

Nova studija, koju je sproveo "Money.co.uk" otkriva da je glavni grad najskuplje zemlje na svetu zapravo deseti na listi najpristupačnijih gradova za luksuzna putovanja. Na prvom mestu te liste našao se Bangkok.

Tokom istraživanja uzeti su u obzir troškovi boravka u luksuznim hotelima sa pet zvezdica i spa-centrom, cene obroka u restoranima sa Mišlenovim zvezdicama i iznajmljivanje luksuznih automobila. Maksimalan broj poena, označen kao budžetski rezultat bio je 10.

Dablin, Irska

Foto: Pixabay/seanegriffin

Dablin je u tom istraživanju imao 6,04 poena. Prosečna cena obroka u restoranu sa Mišlenovom zvezdicom u Dablinu je 119 evra, dok prosečna cena jednog noćenja u hotelu sa pet zvezdica u irskoj prestonici iznosi 586 evra.

Što se cene iznajmljivanja luksuznog automobila u tom gradu tiče, ona iznosi 217 evra, a oko 309 evra je u proseku cena noćenja u luksuznom hotelu sa spa-centrom u Dablinu.

Nakon Bangkoka, na listi su se našli i Brisel, Verona i Osaka, a za njima slede Berlin, Frankfurt, Rio de Žaneiro, Tokio i Lisabon.

Prema podacima sa sajta "Bukinga", najjeftinije noćenje u hotelu sa pet zvezdica ima Hong Kong, a najpovoljnija cena luksuznog hotela sa spa-centrom je u Osaki.

Mada Irska važi za jednu od najskupljih zemalja za život, te u velikoj meri premašuje prosek na nivou Evropske Unije, Dablin se nalazi u vrhu liste najjeftinijih mesta za život.

Dablin, Irska

Foto: Pixabay/darby1996

Izveštaj koji je sproveo sajt "NerdWallet", u kome je analizirano 30 najnaseljenijih evropskih gradova, pokazuje da su rangirani prema najviše i najmanje pristupačnim mesečnim troškovima. Troškovi života, generalno nastavljaju da rastu, tako da su cene u Irskoj za oko 40 odsto više od prosečnih cena na nivou Evropske unije.

Za hranu, piće, energiju, transport, komunikacije i restorane, Irci moraju izdvojiti znatno veću sumu od ostalih stanovnika Unije. Prema izveštaju Eurostata, troškovi zdravstvene zaštite su u Irskoj najviši na nivou celokupne Evropske unije, navodi "Hotpress.com".

Dablin, Irska

Foto: Pixabay/adrien0

Trenutni podaci Evropske agencije za statistiku pokazuju da su ukupne cene u Irskoj više za oko 40 odsto u poređenju da prosečnim cenama u zemljama Evropske unije. Irska se našla rame uz rame sa Danskom po visini cena.

Tokom prethodne godine Irska je bila najskuplja zemlja Unije za život. Najam nekretnine za tri osobe u Dablinu iznosi 2.800 evra, dok je za najam dvokrevetnog stana potrebno izdvojiti 2.150 evra, u poređenju sa Berlinom gde sve to košta 1.900, odnosno 1.400 evra.

Video: Ovako izgleda pogled na najmoćnije vodopade na svetu: Duga iznad oblaka, a vi na sedmom nebu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja