• 0

Iskoristite letnji odmor u našoj zemlji: Upoznajte bogati krajolik istočne Srbije

Kako kaže Milenko Stefanović, nastavnik geografije iz Kosjerića: "Naša mala Srbija je pravi mozaik različitih predela"

  • 0
Članovi PED Subjel

Foto: Privatna arhiva

I zaista, retko ko to bolje zna od njega. Kao jedan od osnivača planinarskog društva PED Subjel koje postoji već 15 godina, Milenko je zadužen za osmišljavanje planinarskih akcija, a osim toga, radi i na popularizaciji ovog načina života među najmlađima, osnovcima i srednjoškolcima, ali i među starijima. Zahvaljujući njegovom angažmanu, najmlađi članovi tima imaju 4 godine, a najstariji 76.

Zajedničkim snagama, članovi tima organizuju veliki broj planinarskih akcija širom Srbije i u inostranstvu, a za svoje poduhvate dobili su i značajna priznanja.

-Osvojili smo vrhove Alpa u Sloveniji, Švajcarskoj i Francuskoj, Karpate u Poljskoj i Slovačkoj, Pirin i Rilu u Bugarskoj, Olimp, Prokletije... Dobitnici smo više opštinskih priznanja i nagrada i nosioci smo rekreativnog sporta i turizma u opštini Kosjerić. Posebno smo ponosni na svoj rad sa mladima, jer u svim našim akcijama učestvuje veliki broj dece. U toku 2019. godine bili smo prvo planinarsko društvo Srbije po evidenciji Planinarskog saveza Srbije, po broju mladih koji su učestvovali u akcijama i po broju akcija u kojima su učestvovali mladi - naglašava Milenko. Ove godine, realizovao je detaljan obilazak istočne Srbije koji preporučuje svima.

Obilazak doline milenijuma

Po Milenkovom mišljenju, mnogo je toga što predstavlja zanimljiv lokalitet, a istočna Srbija ispunjava sve kriterijume: ima bogatu istoriju, predivnu prirodu, prelepe reke, kanjone, planine. Kako navodi, "Ako neke predele Srbije nazivamo "Dolina vekova", onda delove istočne Srbije možemo nazvati dolinom milenijuma. Ovde je sve počelo, preko ovog dela naše zemlje u Evropu su došli poljoprivreda i rudarstvo sa Bliskog istoka.

Istočnu Srbiju od ostatka naše zemlje oduvek su izdvajale legende i mitovi kojih ima u skoro svakom mestu ovog lokaliteta.

-Brojne legende i fantastične priče koje čak uključuju i vanzemaljce, prate planinu Rtanj, a razlog je verovatno njen neponovljiv izgled skoro pravilne piramide. Legende o vampirima potiču iz ovog kraja, a sama reč ’vampir’ je zaštitni znak ove regije. Ovde ćete čuti i priče o zmajevima, vilama i drugim mitskim bićima koje se prenose sa kolena na koleno. Mističnosti ove regije doprineli su i Vlasi svojim verovanjima i čuvenom vlaškom magijom od koje zaziru i oni koji u nju ne veruju - kaže Milenko.

Jedinstvenost istoka naše zemlje ogleda se i u kulinarskim specijalitetima.

-Bogatstvo kuhinje je uvek u vezi sa kulturnim bogatstvom, svaka kultura na ovom prostoru ostavila je traga i u kuhinji ovog kraja. Najpopularnija jela ovog podneblja su u stvari specifične verzije poznatih jela. Obavezno treba probati vlašku pogaču, pastirsku pitu i jela od već nadaleko čuvenog pasulja gradištanca - akcentuje Milenko i dodaje da sva jela odišu jedinstvenim duhom istočne Srbije i ukusima lokalnih začina.

Tura po istočnoj Srbiji: Korak po korak 

Početak i kraj svake planinarske ture sa Milenkom je uz geografsku kartu. Akcija po istočnoj Srbiji je dugo planirana i priprema je bila veoma detaljna.

-Po dolasku na prvu lokaciju – plato ispred Lazareve pećine, opustili smo se u svežini prohladnog pećinskog vazduha od svega 9 stepeni. Ova pećina je najduži pećinski sistem u našoj zemlji i nalazi se u neposrednoj blizini sela Zlot. Obišli smo i jedan deo Lazarevog kanjona, pravog malog geomorfološkog čuda. Sa obližnjeg vidikovca, na pola sata hoda, uživali smo u pogledu na deo kanjona - objašnjava Milenko.

Lazarev kanjon

Foto: Privatna arhiva

-Drugog dana, uputili smo se ka našoj prvoj pešačkoj turi – Veliki krš (1148mnv). Sa prevoja Cepa krenuli smo na uspon i nakon 7 kilometara pešačenja stigla je nagrada u vidu prelepog pogleda. Ovaj deo Karpata u našoj zemlji predstavlja nestvaran prizor, dobijate utisak kao da ste na Alpima. Sledeće odredište bio je vrh Stol, odakle smo uživali u prelepom pogledu na Veliki krš, Deli Jovan i druge planine - dodaje Milenko.

Trećeg dana putovanja, na mapi je bilo više planiranih lokaliteta.

-Prvo smo se uputili u Zaječar, a onda u Feliks Romulijanu. Ovaj lokalitet upisan na UNESKO listu čini deo svetske kulturne baštine. Predstavlja rezidenciju rimskog cara Galerija, a po njegovoj majci Romulijani je dobio naziv. Bio je značajan grad koji se prostirao na 6,5 hektara površine - kaže Milenko.

Feliks Romulijana - PED Subjel

Foto: Privatna arhiva

-Put nas je dalje vodio ka Rajačkim pimnicama, jedinstvenom kompleksu starih podrum-kuća nastalih u 18. veku, a namenjenih proizvodnji i čuvanju vina. Kasnije smo krenuli ka Negotinu, simpatičnom gradiću odakle potiču Stevan Mokranjac i hajduk Veljko Petrović, gde smo napravili prijatan predah. Teškom mukom smo se odvojili od hlada kafanske terase i uputili se ka našem smeštaju za naredna dva dana u Donjem Milanovcu, živopisnoj dunavskoj varošici koja je ranije nosila naziv Poreč. Moćni Dunav se tu baš raširio, korito mu je široko skoro dva kilometra - ističe Milenko.

Rajačke pimnice

Foto: Privatna arhiva

-Buđenje uz dunavske talase podsetilo nas je da smo ovde zbog uspona na obližnji Miroč, srednje visoku planinu koja sa najvišim vrhom od 768mnv stražari nad Dunavom. Predstavlja deo Nacionalnog parka Đerdap koji se odlikuje izuzetnim i jedinstvenim biljnim i životinjskim svetom. Staza do vrha je srednje teška i vodi najvećim delom kroz šumu čiji hlad predstavlja pravu blagodet u vrelim letnjim danima. Naišli smo na nekoliko vidikovaca sa kojih se pružaju epski pogledi na veličanstveni Dunav. Vidikovac Ploče se nalazi na 355mnv i pruža pogled na najlepši deo Đerdapske klisure - naglasio je Milenko.

Milenko Stefanovic - vidikovac Miroč

Foto: Privatna arhiva

Četvrti dan je bio predviđen za povratak, a Milenko dodaje:

-Usput smo svratili do dunavskog bisera, Golubačke tvrđave. Ova renovirana tvrđava kao svedok vekova na ovom prostoru jedan je od najposećenijih lokaliteta. Putovanje možda ne bi bilo potpuno da se nismo osvežili na plažama prelepog Srebrnog Jezera koje nam se našlo na putu, ne slučajno.

Napravite dobar plan za odmor

Milenkov savet je da pri planiranju putovanja ne zaboravite na svoje omiljene rituale, među kojima je svakako i ispijanje kafe:

-Planiranje akcije zahteva veliku koncentraciju, a to se postiže ispijanjem dobre kafe. Svaki novi dan na našim ekspedicijama počinje šoljom kafe, jer – po jutru se dan poznaje. Ono zbog čega mi ulažemo velike napore jesu pre svega prelepi pogledi sa planinskih vrhova, a oni su prijatniji uz topli napitak. Upravo zato je Doncafé 3 sec 2 1 black naš izbor na putovanjima, jer je potrebno samo da sipamo kafu u termos, prelijemo vrućom vodom i spremni smo za nove akcije. Osim brze i jednostavne pripreme, važno nam je da pijemo 100% domaću kafu, a to sve možemo zahvaljujući Doncafé 3 sec 2 1 black.

Doncafe 3sec21black - 2

Foto: Privatna arhiva

Istočna Srbija - Dobra ideja za svakoga 

Obilazak istočne regije naše zemlje preporučljiv je i za one koji nisu fizički aktivni.

-Ovo je bogom dano područje za ljude koji možda nisu u najboljoj kondiciji, a žele da obiđu Srbiju tokom leta. Planine Istočne Srbije se ne odlikuju nadmorskom visinom, već lepotom pogleda sa njih. Iako delovi nekih planina predstavljaju ozbiljne alpinističke poduhvate, svaka je relativno laka za uspon i za one sa slabijom kondicijom. Deli Jovan, Miroč, Veliki krš, Rtanj, Beljanica...samo su neke od najatraktivnijih planinarskih destinacija. Ja bih za ove vrele dane preporučio Miroč, zbog guste šume nacionalnog parka uz kombinaciju svežeg dunavskog vazduha - kaže Milenko.

Deo staze na Miroču - PED Subjel

Foto: Privatna arhiva

Preporuke i planovi 

Iako je planinarska tura PED Subjela bila iscrpna, Milenko naglašava da još mnogo toga može da se poseti, ali treba mnogo više vremena. Zavisno od afiniteta, može se u putovanje uključiti još neko znamenito mesto – Krupajsko Vrelo, prerasti na reci Vratni, Manastir Gornjak, Lepenski Vir, Ramska tvrđava...

Iako je istočna Srbija oduševila članove planinarskog tima, Milenko i dalje izdvaja Povlen kao mesto koje je neiscrpan izvor njihove energije, oaza lepote i zdravlja, mesto gde se odmaraju nakon svih poduhvata. Ipak, i dalje voli da otkriva nova mesta, a za sledeću godinu planira obilazak jugoistočnog dela naše zemlje – tromeđu Srbije, Severne Makedonije i Bugarske. Kako kaže, postoji detaljan plan ovog putovanja za koji se nada da će uskoro biti realizovan. Kada je reč o inostranstvu, naredna destinacija je Italija, a velika želja je i Ararat u Turskoj, najviši vrh Turske na kome se, po biblijskoj legendi, nasukala Nojeva barka.

Posle brojnih avantura u prirodi i predivnih krajolika koje je video, Milenko kaže da čovek treba da ima želje jer nas one podstiču da idemo napred. Čekamo da nam opet priča o ostvarenim željama, zanimljivim putovanjima i novim poduhvatima.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja