Uz pomoć fermentisanog kobiljeg mleka ova azijska zemlja pokušava da privuče turiste
Fermentisano kobilje mleko ili kumis, koje se tradicionalno koristi u Kirgistanu, pravi je mamac za turiste. Stanovnici ove azijske zemlje kumis i piju i koriste za kupanje, a kako tvrde, odličan je za njihovo zdravlje.
Kako u mnogim zemljama raste interesovanje za fermentisane napitke i probiotike, tako je i došlo do ovog zanimljivog načina za privlačenje turista u Kirgistan.
Koliko je kumis bitan za stanovnike Kirgistana jasno pokazuje i činjenica da je glavni grad nekada sovjetske republike na području Centralne Azije i nazvan po špatuli, koja se koristi za mešanje fermentisanog mleka.
Promotivna kampanja zemlje je usmerena na poziv turistima iz celog sveta da se bolje upoznaju sa tradicionalnim nomadskim stilom života stanovnika Kirgistana.
Turistima se nudi i mogućnost da piju sveže mleko, poznato kao saamal.
- Odlučili smo da isprobamo ono što smo čuli o saamalu i kumisu od naših prijatelja koji su posetili Kirgistan – izjavio je za CNN Ibrahim al-Šarif, turista iz Saudijske Arabije, i dodao da u njegovoj zemlji ne postoji ništa što se može uporediti sa tim ukusuom.
Značajno se razlikuje muža krave i muža kobile, pa se od osobe koja to čini zahteva praktično da prigrli bedro kobile i da u tome bude naročito vešta. Muža kobila u Kirgistanu se obavlja u periodu od polovine maja do polovine jula meseca.
Video: Zbog vrućina krave daju do 3l manje mleka: Srećko je zato ugradio tuševe i ventilatore u štalu
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.