• 0
 ≫ 

Uz pomoć fermentisanog kobiljeg mleka ova azijska zemlja pokušava da privuče turiste

 ≫ 

Promotivna kampanja zemlje je usmerena na poziv turistima iz celog sveta da se bolje upoznaju sa tradicionalnim nomadskim stilom života stanovnika Kirgistana

  • 0
Kirgistan Foto: Pixabay/sumoro

Fermentisano kobilje mleko ili kumis, koje se tradicionalno koristi u Kirgistanu, pravi je mamac za turiste. Stanovnici ove azijske zemlje kumis i piju i koriste za kupanje, a kako tvrde, odličan je za njihovo zdravlje.

Kako u mnogim zemljama raste interesovanje za fermentisane napitke i probiotike, tako je i došlo do ovog zanimljivog načina za privlačenje turista u Kirgistan.

Koliko je kumis bitan za stanovnike Kirgistana jasno pokazuje i činjenica da je glavni grad nekada sovjetske republike na području Centralne Azije i nazvan po špatuli, koja se koristi za mešanje fermentisanog mleka.

Promotivna kampanja zemlje je usmerena na poziv turistima iz celog sveta da se bolje upoznaju sa tradicionalnim nomadskim stilom života stanovnika Kirgistana.

Kirgistan Foto: Pixabay/makalu

Turistima se nudi i mogućnost da piju sveže mleko, poznato kao saamal.

Kirgistan Foto: Pixabay/makalu

- Odlučili smo da isprobamo ono što smo čuli o saamalu i kumisu od naših prijatelja koji su posetili Kirgistan – izjavio je za CNN Ibrahim al-Šarif, turista iz Saudijske Arabije, i dodao da u njegovoj zemlji ne postoji ništa što se može uporediti sa tim ukusuom.

Kirgistan Foto: Pixabay/svetlunka

Značajno se razlikuje muža krave i muža kobile, pa se od osobe koja to čini zahteva praktično da prigrli bedro kobile i da u tome bude naročito vešta. Muža kobila u Kirgistanu se obavlja u periodu od polovine maja do polovine jula meseca.

Video: Zbog vrućina krave daju do 3l manje mleka: Srećko je zato ugradio tuševe i ventilatore u štalu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja