• 0
 ≫ 

Zavirite u najveću kristalnu pećinu na svetu: Prirodni fenomen Andaluzije, široka 8, a visoka i duboka 2 metra

 ≫ 

Geolozi su došli do otkrića da anhidrit, mineral koji je formirao stene, potiče još iz vremena postojanja dinosaurusa, što je pre oko 250 milina godina

  • 0
Geoda di Pulpi Foto: Shutterstock

Ranije rudnik, koji je danas napušten, izneo je na svetlo dana najveću geodu na celom svetu. U pitanju je prirodni fenomen, koji je mnoge naučnike ostavio bez reči.

U napuštenom rudniku srebra u Pulpiju, koji pripada španskoj provinciji Almerija, u Andaluziji nalazi se pravo prirodno blago. Ovde je skrivena najveća geoda na svetu.

Kako je za BBC objasnila Mila Karetero, geolog i korodinator Pulpi Geode, u pitanju je šupljina unutar stene, koja je prekrivena kristalima. Široka je osam, a visoka dva metra, koliko iznosi i njena dubina.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Adélaïde in Wanderland (@where.is.adelaide)

- Kada je reč o geodi, po definiciji je ovo najveće otkriće ikada – istakla je Mila, dodajući da geodu u Pulpiju ne treba mešati sa drugim kristalnim čudom – rudnikom „Naica“ u Meksiku, koji ima veće razmere. Naime, taj rudnik je dug čak 15 metara, ali je u pitanju pećina, a ne geoda obložena kristalima.

- Kada su prvi rudari razbili ovu stenu i otkrili geodu, verovatno su bili prilično uznemireni, jer im se nije dopalo da pronađu ove kristale. Za njih je to značilo dodatni rad, kako bi uklonili kristale, što nije jednostavno, a pride nije ni profitabilno – objasnila je.

Geoda di Pulpi Foto: Shutterstock

Iako naučinici istražuju, postoji uverenje da je celo područje nekada bilo pod vodom. U nekom trenutku je vulkanska aktivnost razbila sedimentne stene i napunila ih vrelom tečnom masom. Nakon hlađenja te tečnosti, došlo je do formiranja kristala.

Geolozi su došli do otkrića da je anhidrit, mineral koji je formirao stene, iz vremena postojanja dinosaurusa, što je pre oko 250 milina godina. Ipak, nisu sasvim sigurni u starost samih kristala. Njihova procena je da su kristali počeli da se formiraju pre manje od dva miliona godina.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели LIFESTYLE | TRAVEL| SPAIN (@e_katerinaloginova)

- Što kristal sporije raste, ima veću veličinu. I savršeniji je – pojasnila je Carretero.

Rudnik je otvoren za javnost 2019. godine, nakon što je deo ruševina očišćen, a mere bezbednosti poboljšane. Tada je postavljeno i stepenište od 42 metra. Tokom raščišćavanja su otkriveni i mnogi predmeti koje su ostavili rudari, u vidu cigareta, jakni, gumene obuće, boca piva i zapisa na zidu, iz kojih se mogu videti njihove kvote na dnevnom nivou.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Amimujermedicina 💙 (@amimujermedicina)

Više od 100.000 ljudi je do sada posetilo geodu u Pulpiju, a tim koji predvodi Mila Karetero sa puno pažnje prati temperaturu, nivo ugljen-dioksida i vlažnost, kako bi kristali bili maksimalno osigurani.

- Visok nivo ugljen-dioksida i vlažnost su ono što zaista može da naškodi kristalima, jer ukoliko ih ako ih prekrije sloj vlage, imaju tendenciju da izgube svoju transparentnost - objašnjava Karetero.

Geoda di Pulpi Foto: Shutterstock

Na svu sreću, kristali i dalje odolevaju, a i posetioci i naučnici ostaju zadivljeni ovim prirodnim fenomenom.

- Nisam mogla rečima da opišem ono što sam osetila kada sam ih videla. Upravo to nam daje osećaj koliko smo zapravo mali, u poređenju sa onim što nam je priroda dala – zaključila je.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja