• 0

Smaragdni Gradac – blago valjevskog kraja: Dar prirode koji mora da bude sačuvan

Duž toka reke nalazi se više od 70 pećina i brojna vrela

  • 0
Gradac Foto: Ivan Strahinić

Kad krenete Ibarskom magistralom, na stotinu kilometara od Beograda i na svega pet kilometara od Valjeva nalazi se Gradac, nekada jedna od najčistijih reka ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

Veličanstveni Gradac, reka smaragdne boje stvorila je kanjon dugačak nešto manje od 23 kilometra.

I ne zna se šta je duž njenog toka lepše – da li drveće koje grli obale, pećine kojih ima više od 70 ili nestvarno lepa vrela koja očaravaju i izgledom i zvukom.

Gradac je po mnogo čemu specifičan, počev od izvorišta podno planine Povlen, poniranja i ponovnog izbijanja iz utrobe zemlje, do vode kakva se retko gde može videti.

Na putu do ulivanja u Kolubaru Gradac je okićen vodenicama koje svedoče o viševekovnoj snazi reke, stvarajući ambijent kao sa starinskih razglednica.

Ali, kao i većinu reka u Srbiji, ni Gradac nije zaobišla „bitka“ između nesavesnih građana i zaljubljenika u lepote prirode svesnih kakvim blagom naša zemlja raspolaže. Iako je klisura reke Gradac pod zaštitom kao prirodno dobro od velikog značaja, i dalje ima onih koji za to nimalo ne mare, narušavajući čistoću reke i lepotu priobalja.

S druge strane, brojni volonteri neumorno rade na održavanju priobalja, svesni da je svaka njihova akcija čin zahvalnosti prirodi na lepoti kakva se retko gde može sresti.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja