• 0
 ≫ 

8 destinacija koje treba videti iz drugačije perspektive

 ≫ 

Od udaljenih destinacija u svetu, pa do nekih primorskih na evropskom tlu, ove destinacije su neke od najlepših koje se upravo sa broda mogu videti

  • 0
Kruzer Foto: Shutterstock

Pre nego što odaberete destinaciju za odmor, možda bi trebalo da razmislite o tome koje od njih vredi više videti sa broda. Putovanje svetskim okeanima i morima pruža potpuno drugačiju perspektivu na mnoga mesta, u to nema sumnje.

Iako se do većine njih može doći i vazdušnim putem, definitivno je mnogo veća čar posmatrati ih sa broda.

Od udaljenih destinacija u svetu, pa do nekih primorskih na evropskom tlu, ove destinacije su neke od najlepših koje se upravo sa broda mogu videti.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Glacier Bay National Park (@glacierbaynps)

1. Nacionalni park i rezervat Zaliv glečera, Aljaska

Smešten u unutrašnjem delu Aljaske, Nacionalni park i rezervat Zaliv glečera (engl. Glacier Bay) je mesto koje se najbolje može videti iz ledenih voda. Veliki deo, inače ogromne površine ovog parka od 3,3 miliona hektara, sačinjen je od vode i planina prekrivenih gustom, takozvanom kišnom šumom.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Glacier Bay National Park (@glacierbaynps)

Većina tog područja nije dostupna putem ili pešačkim stazama, tako da je idealan način da vidite lepotu ovog nacionalnog parka i rezervata baš sa turističkog borda za krstarenja ili onoga, koji vodi ekspedicije u taj deo sveta.

Zaliv glečera na Aljasci je utočište vrste poznate kao grbavi kit. Osim ove ugrožene vrste, u tom području obitavaju i morske vidre i morski lavovi i različite vrste ptica.

Monako, Monte Karlo Foto: Pixabay/albacajado

2. Francuska rivijera

Luke duž Francuske rivijere sa pravom važe za najlepše. Nema tog posetioca koji nije očaran Monakom, poznatom po „životnom stilu bogatih i slavnih“.

Iako je glamurozni pejzaž, prepoznatljiv po vijugavim ulicama, okruženim liticama Alpa, očaravajući u toku dana, ne treba propustiti ni pogled na Monako u toku noći.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Kauai Offshore Adventures (@captainjsnapali)

3. Obala Napali, Havaji

Na više od 43 kilometra duž Tihog okeana se prostire obala Napali na Havajima. Netaknuti pejzaž je ono što fascinira mnoge. Usamljene plaže, oivičene impozantnim liticama visokim i preko 1.200 metara, vodopadi koji se obrušavaju na bujne zelene doline, koje završavaju u moru, razlozi su zbog kojih vredi videti i ovo mesto.

Iako postoji pešačka staza Kalalau duga oko 17,7 kilometara u državnom parku Napali obale, do koje se stiže preko državnog parka Haena, ipak je mnogo prijemčiviji način iz vazduha ili sa okeana.

Za ljubitelje ronjenja se preporučuje odlazak do grebena Nualolo, zarad boljeg istraživanja morskog života i pećina duž obale.

Istanbul, Bosfor, krstarenje, Foto: Telegraf.rs

4. Istanbul

Ukoliko se odlučite za krstarenje do Istanbula, imaćete priliku da uživate u jednom od najpoznatijih plovnih puteva na svetu, oko 59,5 kilometara dugim Dardanelima. Ovaj uski moreuz razdvaja kopnene mase Evrope i Azije, a ujedno je i jedini plovni put između Egejskog i Mramornog mora.

Dok plovi brod, putnici mogu da vide polja sa maslinjacima, zamkove i strateška utvrđenja, poput tvrđave Kilitbahir. Kada brod stigne do Bosfora, Zlatnog Roga i Istanbula, pruža im se mogućnost da uživaju u pogledu na sedam brežuljaka drevnog grada, minaret Sulejmanove džamije i druge atrakcije grada na Bosforu.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Morgan Cowperthwaite IV (@morgan_civ)

5. Norveški fjordovi

Dom za više od hiljadu fjordova, Norveška se može pohvaliti zadivljujućom prirodnom lepotom. Ono što posebno fascinira kod norveških fjordova jeste njihova pozicioniranost - okruženi mirnom tirkiznom vodom, koja je svojevrstan kontrast okomitim visokim liticama. Deluje posve neverovatno da su tu nekada živeli farmeri, a ponegde i danas.

Jedan od najpoznatijih norveških fjordova je Geiranger, koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, navodi „The Points Guy“. Nastao od glečera koji su isklesali fjordove i planinske vrhove, fjord Geiranger se može pohvaliti sa čak sedam vodopada. Za još lepši pogled na ovaj predeo, turistima se nudi mogućnost vožnje kajakom, recimo.

Bora Bora ostrvo Foto: Pixabay

6. Bora Bora i Mura, Francuska Polinezija

Mada se sva ostrva Francuske Polinezije mogu pohvaliti blistavim tirkiznim vodama, netaknutim peščanim plažama prekrivenim belim peskom i bujnim zelenilom, Bora Bora i Mura su na samom vrhu liste zbog fenomenalnog pogleda sa morske strane.

Pejzaž je u najmanju ruku magičan – planinski vrhovi koji se uzdižu iznad mora, palme i bungalovi iznad mora, uz kristalno čiste lagune. Bogat morski svet je još jedan od razloga zboga koga, naročito ljubitelji ronjenja posećuju ova ostrva.

Australija, Sidnej Foto: Pixabay

7. Sidnej, Australija

Jedno od najboljih mesta na svetu, koje treba videti sa broda je i Smaragdni grad, kako se Sidnej još naziva. Posebno je pogled očaravajuć u toku noći.

Spektakularan pogled na zgradu Sidnejske opere noću možda je i najfascinantniji od svih, koji se mogu videti sa broda.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели The Cruise Line (@thecruiselineturkiye)

8. Antarktik

Iz ekspedicionih brodova, koji voze zainteresovane do Poslednjeg kontinenta, pruža se neverovatan pogled na ledene formacije Antarktika i snegom pokrivene predele.

Možda je najbolje to područje opisao Roald Amundsen, koji je bio prva osoba koja je 1911. godine posetila Južni pol:

- Svetlucavo belo, sjajno plavo, gavran crno...zemlja izgleda kao bajka. Vrh za vrhom, vrh za vrhom, divlji, leži nevidljiv i neistražen. Divan je osećaj putovati po njemu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja