Quantcast
 • 3

Od danas više nema kovid karantina u Austriji: Uvedena nova pravila, od kojih su neka i neobična

Obavezno je nošenje maske u standardnim situacijama. Jedna od novina je da uz obavezu nošenja maske, korona pozitivna lica mogu da idu na posao

 • 3
Austrija, Beč

Foto: Pixabay

U Austriji je od danas ukinut obavezni karantin za inficirane korona virusom, ali uz određena pravila, od kojih su neka i čudna.

Uredba, koja je stupila na snagu, ukida karantin i uvodi ograničenja pristupa zaraženima, te vraća mogućnost telefonskog prijavljivanja bolovanja, ali samo za obolele od kovid-19, prenosi "Tanjug".

Sva lica koja su pozitivno testirana na korona virus, a ograničenja počinju da se primenju na pet do 10 dana od pozitivnog rezultata i u slučaju antigenskog testa, a ukidaju se negativnim PCR testom, moraju da nose FFP2 maske u svim zatvorenim prostorima, ako je neizbežan kontakt sa licima koja nisu iz istog domaćinstva.

I na otvorenom oni moraju da nose maske, ako ne mogu prema drugima da drže distancu od dva metara. To znači da masku moraju da nose na ulicama sa visokom frekvencijom ljudi, kao što su trgovačke ulice, ali i u parkovima kada su gužve.

U automobilu važi obaveza nošenja maski samo ako se u njemu nalazi osoba koja nije iz istog domaćinstva.

U javnom prevozu inficirani imaju obavezu da nose FFP2 masku.

Uz obaveznu masku inficirani mogu da idu u državne ustanove, posećuju prodavnice, manifestacije, a tako i muzeje, bioskope.

Dozvoljeno je i prisustvo na žurkama, poseta bazenu ili restoranima, ali samo sa maskom.

Malo čudno pravilo je da inficirani ne smeju da skaču u bazen, moraju da plivaju sa maskom, a u restoranu mogu samo da sede noseći masku, da razgovaraju sa drugima, ali ne i da piju ili pojedu nešto.

korona bazen

Foto: Shutterstock

Isto tako, uz obavezu nošenja maske, korona pozitivna lica mogu da idu na posao. Ukoliko je radno mesto tako da je inficirana osoba sama u prostoru ili zajedno sa drugim zaraženim, ne mora nositi masku, izuzev ako se ne radi o osoblju bolnica i ustanova za negu. Inficiranima je zabranjen pristup domovima za stare, domovima za negu, bolnicama, banjama, obdaništima, osnovnim školama.

Od mere zabrane pristupa su izuzeti samo zaposleni u tim ustanovama, što znači da inficirana vaspitačica može doći na posao, ali ne i zaraženo dete.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

 • 🤣🤣🤣

  1. avgust 2022. | 12:21

  Šta kažu za intimne odnose sa partnerom u kući i prvom zamenom van kuće.Jel mora maska prilikom ljubljenja?

  11
  1

  Podelite komentar

 • Pera

  1. avgust 2022. | 13:43

  Врло логична и коректна правила

  3
  3

  Podelite komentar