• 5
 ≫ 

Ostrvo "Taman dovoljno mesta": Najmanje ostrvo na svetu s jednom kućom i drvetom

 ≫ 

Ostrvo je veličine teniskog terena, a zidovi imanja su izgrađeni na ivicama ostrva

  • 5
Just enough room island Foto: Shutterstock

Uporni turisti dugo istražuju u potrazi za mirnim mestom, gde nema saobraćaja, mnogo ljudi, komšija i  uznemirujuće buke noću. S oduševljenjem vam predstavljamo ostrvo koje ima dovoljno prostora da ispuni sve vaše želje po pitanju mira i tišine i upravo zbog toga se zove Just Enough Room (Taman dovoljno mesta).

Smešteno na reci Sveti Lorens, koja se nalazi na granici Kanade i SAD, ovo malo ostrvo deo je poznatog arhipelaga Hiljadu ostrva koji obuhvata 1.864 malih ostrva. Kao što mu ime govori, ostrvo Taman dovoljno mesta, veličine jednog teniskog terena, taman je te veličine da stanu jedna mala kuća, žbun, drvo i minijaturna plaža. Sudeći po sadašnjim standardima, da je samo nekoliko centimetara manje, ovo mesto se zvanično ne bi moglo nazvati ostrvom.

Naime, da bi se kvalifikovalo kao ostrvo uslov je da deo mora ostane iznad nivoa vode tokom cele godine i da može da izdrži najmanje jedno drvo. Ostrvo Just Enough Room ispunjava ovaj kriterijum.

Kako navodi sajt "Unusualplaces", pedesetih godina prošlog veka porodica Sizeland je kupila ostrvo i odlučila da na njemu izgradi kuću koja i dalje stoji na tom mestu. Ono što fascinira posetioce je to da su uglovi i zidovi imanja bukvalno izgrađeni na ivicama ostrva.

Ideja porodica Sizeland je bila da izgrade kuću usred ničega, u nadi da će dobiti mir i tišinu. Međutim, čim su ljudi saznali za kuću, ovo područje konstantno posećuju znatiželjni turista i mediji koji čamcima "opsedaju" ovo jedinstveno mesto.

Budući da većina ostrva na arhipelagu Hiljadu ostrva nije otvorena za posetioce, a do nekoliko njih se može doći samo čamcem, turisti mogu rezervisati izlete brodom da bi videli ova ostrva sa vode.

Jedino ostrvo koje nudi smeštaj posetiocima je ostrvo Kuća brod (Boat House) na Oksident Ajldendu, koji je u vlasništvu iste porodice od 1900. godine. U ponudi je prenoćište sa doručkom na prostranoj palubi sa pogledom na živopisnu reku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • DARKO 100%

    1. avgust 2022. | 21:16

    To je dobro za svaleraciju,daleko od ociju,daleko od bracnog partnera😜

    Podelite komentar

  • Doktor

    1. avgust 2022. | 23:02

    Predivno,prelepo.

    Podelite komentar