• 0
 ≫ 

Ako posetite najviše drvo na svetu, sleduju vam zatvorska i novčana kazna

 ≫ 

Još od kada je otkriveno 2006. godine, suočava se sa ozbiljnim problemom, zbog posetilaca koji su željni i takve vrste uzbuđenja

  • 0
Sekvoja, Nacionalni park Redvud Kalifornija, najviše drvo na svetu Foto: Pixabay/neufal54

Zvanično sertifikovan od Ginisove knjige rekorda kao najviše živo drvo na svetu, Hiperion je zabranjen za posetioce.

U toku prethodne sedmice je kalifornijski nacionalni park „Redvud“, u kome raste ova vrsta sekvoje, objavio saopštenje, u kome se navodi da će svako ko bude uhvaćen u blizini drveta da se suoči sa kaznom zatvora do šest meseci i novčanom kaznom od 5.000 dolara, prenosi CNN.

Do drveta koje se nalazi u dubini ovog nacionalnog parka ne vode staze. Još od kada je otkriveno 2006. godine, suočava se sa ozbiljnim problemom, zbog posetilaca koji su željni i takve vrste uzbuđenja.

Drvo vrste poznate kao obalska sekvoja visoko je 115,95 metra.

Naziv Hiperion vezuje se za grčku mitologiju. Jedan od Titana, po imenu Hiperion, bio je otac Selene i Heliosa, boginje meseca i boga sunca.

Sekvoja, Nacionalni park Redvud Kalifornija, najviše drvo na svetu Foto: Pixabay/usa-reiseblogger

- Hiperion se nalazi van staze i do njega se stiže kroz gustu vegetaciju, što zahteva pravo čupanje rastinja da bi se do drveta stiglo - navedeno je u saopštenju, u kome se dodaje:

Sekvoja, Nacionalni park Redvud Kalifornija, najviše drvo na svetu Foto: Pixabay/raggio5

Uprkos ne baš jednostavnom načinu da se do drveta stigne, povećana je popularnost za ovom avanturom zahvaljujući blogerima, putopiscima i veb-stranicama, što je rezultiralo devastacijom staništa oko Hiperiona. Kao posetilac, morate doneti odluku da li ćete biti deo očuvanja ovog jedinstvenog pejzaža ili deo njegovog uništenja!

- U ovoj oblasti je ograničena usluga mobilne telefonije i GPS signala, pa je vrlo izazovno spasiti izgubljene ili povređene planinare i avanturiste u toj oblasti - rekao je za novinski sajt San Francisko Gejt, Leonel Arguelo, šef prirodnih resursa Nacionalnog parka „Redvud“.

Izuzev erozije i oštećenja nastalih u podnožju stabla, postoje i sekundarni problemi sa kojima se ovo područje suočava i za koje je direktan krivac ljudski faktor.

Sekvoja, Nacionalni park Redvud Kalifornija, najviše drvo na svetu Foto: Pixabay/publicdomainpictures

- Bilo je smeća, a ljudi su pravili više sporednih staza, koje su koristili kao toalete. Iza sebe su ostavljali iskorišćeni toaletni papir i fekalije – što nikako nije dobro – dodao je Arguelo.

Ipak, ljudski faktor ne predstavlja jedini rizik po džinovska stabla.

Šumski požari izazivaju sve veću zabrinutost u nacionalnim parkovima na teritoriji Kalifornije. Zvaničnici pojedinih nacionalnih parkova su tokom prošle godine preduzeli ekstremne mere kako bi zaštitili neka od najvećih stabala od požara.

Poznato kao „General Šerman“, zvanično najveće drvo na svetu, ali ne po visini, nego po gustini, budući da je niže od Hiperiona, bilo je umotano u „materijal otporan na opekotine, na bazi aluminijuma“. Materijal nalik aluminijumskoj foliji za kućnu upotrebu bio je svojevrstan vid zaštite od razornog požara koji je zadesio to područje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja