• 0

Spomenik umetniku koji je proslavio Ražanj u svetu: Samouki frulaš – misionar naše muzičke tradicije

U selu Poslon, po kom su Poslonske planine dobile ime, rođen je najveći maestro frule na ovim prostorima

  • 0
Ražanj Foto: Ivan Strahinić

U jugoistočnoj Srbiji, na oko 180 kilometara od Beograda nalazi se Ražanj, opština čija je trećina teritorije pod šumom.

U neposrednoj blizini auto-puta je planina Bukovik, a sa desne strane Južne Morave kod sela Poslon su Poslonske planine. Ipak, ovaj deo Srbije još nije otkriven kao atraktivna destinacija za vikend odmor i planinarenje, iako su i Bukovik i Poslonske planine prava poslastica za ljubitelje prirode.

Ono što je proslavilo ovaj kraj je selo Poslon, u kom je rođen čuveni frulaš Sava Jeremić koji je u prošlom veku širom sveta pronosio muzički duh srpskog naroda.

Samouki muzičar, solista Radio Beograda, komponovao je brojna kola, nastupao na pozornicama širom planete, a najveći uspeh postigao je na Međunarodnom festivalu folklora u Langolenu daleke 1953. godine, kada je odsvirao kolo „Paraćinka“ i osvojio prvo mesto.

Ostaće upamćeno da je ovaj vrsni muzičar uvek svirao na fruli napravljenoj od šljivovog drveta, a da je tokom Drugog svetskog rata, kad mu se frula razbila, skupio sve delove i spojio ih pomoću metalnih okova od šatorskog krila. Neiskusni frulaši verovali su da iz Savine frule izlaze čarobni zvuci upravo zahvaljujući metalnim okovima...

U znak sećanja na majstora frule, u Ražnju je podignut spomenik Savi Jeremiću. Svake godine u julu Ražanj je domaćin Sabora frulaša i narodnog stvaralaštva „Savini dani“.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja