• 0

5 razloga zbog kojih se Ženeva smatra odličnom letnjom destinacijom

Sa prosečnom temperaturom od 25 do 26 stepeni u toku najtoplijeg dela leta, posetiocima će ponuditi sasvim opušten odmor

  • 0
Ženeva

Foto: Pixabay

Kad se pominje poseta nekom gradu, turisti često imaju asocijaciju da će to biti kraći odmor, uz obilazak mnogih zanimljivih mesta.

Obično u tom slučaju baš i ne razmišljaju o opuštanju na suncu, sportovima na vodi ili poseti spa centru. Međutim, ako odlučite da posetite Ženevu, moći ćete sve to i još mnogo više.

Grad koji se može pohvaliti time da nudi posve drugačiju vrstu odmora, Ženeva se smatra dobrim izborom i u toku letnjih meseci. Sa prosečnom temperaturom od 25 do 26 stepeni u toku najtoplijeg dela leta, posetiocima će ponuditi sasvim opušten odmor.

Ženeva, Ženevsko jezero, Švajcarska

Foto: Pixabay/ChiemSeherin

1. Aktivnosti na vodi

Ljubitelji veslanja, jedrenja ili vožnje kajakom u Ženevi će sigurno uživati. Grad je smešten na obalama Ženevskog jezera, poznatog po kristalno čistoj vodi, boje tirkiza. Budući da leži na reci Roni, grad se može pohvaliti i bogatom ponudom aktivnosti na vodi.

Za avanturiste, u blizini grada se nudi mogućnost raftinga na reci Arve, dok postoji i mogućnost odlaska na plovidbu Ženevskim jezerom.

Ženeva, Ženevsko jezero, Švajcarska

Foto: Pixabay/ChiemSeherin

2. Plaže

Možda je za nijansu hladnije od nekih mora, budući da je prosečna temperatura Ženevskog jezera u toku leta 23 stepena. Za one kojima je milije kupanje u nešto toplijoj vodi, u blizini jezera je i olimpijski bazen, kao i bazen za mališane.

Osim nekoliko plaža, uz jezero se nalaze i ugostiteljski objekti sa terasama okrenutim ka vodi, na kojima se takođe može uživali u lepoti Ženevskog jezera.

Ženeva, Ženevsko jezero, Švajcarska

Foto: Pixabay/ChiemSeherin

3. Spa centri

Kako je Švajcarska dugo sinonim za zdravlje i banje, to nije čudno što se u Ženevi mogu posetiti i odlični spa centri.

Jedan od njih je i „Bain Bleu“, smešten tik uz Ženevsko jezero. Na krovu se nalazi bazen za hidroterapiju, napunjen vodom temperature 36 stepeni. Na površini od 3.000 kvadratnih metara posetiocima se nudi mogućnost uživanja u unutrašnjim i spoljašnjim aktivnostima, a sa terase ovog spa centra pruža se neverovatan pogled na Ženevsko jezero.

Ženeva, Ženevsko jezero, Švajcarska

Foto: Pixabay/luisfpizarro

4. Vinogradi

Tek oko pola sata vožnje deli Ženevu od dela zemlje poznatog po uzgoju vinove loze i proizvodnji vina. Kako većina proizvođača vina prodaje na lokalnom nivou, to se malobrojnim turistima koji posećuju ovaj region Švajcarske nudi mogućnost da degustiraju vina.

Ženeva, Ženevsko jezero, Švajcarska

Foto: Pixabay/RGY23

5. Izleti

U okolini Ženeve nalaze se mnoga zanimljiva mesta. Jednodnevni izleti su jedna od opcija, tako da odmor može biti upotpunjen.

Mont Saleve nudi drugačiji pogled na grad, navodi „Forbes“. Osim mogućnosti vožnje žičarom, smatra se savršenom destinacijom za ljubitelje paraglajdinga, planinarenja i brdskog biciklizma.

Na suprotnom kraju Ženevskog jezera nalaze se gradovi Lozana i Montre, poznati po džez festivalu i arhitekturi sa karakteristikama Belle epoque stila.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja