• 0

Upoznajte lepote jugozapadne Turske: Tirkizna rivijera je skriveni dragulj Mediterana

Osim uživanja u fenomenalnim plažama, turistima se nudi mogućnost i da posete lokalitete koji su značajni u istorijskom smislu

  • 0
Fetije, Turska, letovanje Foto: Pixabay/sulox32

Uz tirkiznu nijansu mora, po kome je ovaj deo Turske karakterističan, tu su i mesta interesantna u istorijskom smislu.

Tirkizna rivijera, kako se često taj deo turske obale naziva, može se pohvaliti i jednim od najboljih mesta za ronjenje u zemlji. Nedaleko od letovališta Fetije nalazi se Aquarium Cove, ispod čije površine se nalazi oko 30 metara duboka pećina. Kada snop svetlosti padne na nju, ronioci imaju priliku da uživaju u čudesnoj lepoti korala u duginim bojama.

Iako može da odgovori na posete turista, Tirkizna rivijera još odoleva masovnom turizmu.

Fetije, Turska, letovanje Foto: Pixabay/yusufk53

- Na oko 965 kilometara dugoj Tirkiznoj rivijeri možete pronaći netaknute plaže, skrivene uvale i lepa priobalna sela – rekao je za „Dailymail“ Majkl Flitvud, zaposlen u kompaniji specijalizovanoj za pronalaženje skrivenih i manje poznatih lokacija.

Osim uživanja u fenomenalnim plažama, turistima se nudi mogućnost i da posete lokalitete, značajne u istorijskom smislu i vrlo interesantne. Jedan od njih je i Likijski put, dug nešto više od 480 kilometara, koji se proteže od letovališta Fetije do Antalije. Avanturisti mogu da vide i lepotu čuvene plaže Oludeniz, ali i Dolinu leptira, u čijoj blizini je pešačka staza. Do ovog rezervata prirode sa kaskadnim vodopadom se može stići samo iz Oludeniza brodom.

Fetije, Turska, letovanje Foto: Pixabay/nenadkostic1975

Kao podsetnik na mračni deo istorije i genocid nad grčkim stanovništvom na tom području danas svedoči „selo duhova“, Kaiakoi. Ranije poznato kao Levisi, ovo selo je do 1923. godine bilo nastanjeno Grcima. Njih oko 6.000 su bili primorani da ga napuste.

Poseta gradu Fetije će biti upotpunjena ako posetite i bazar, koji se održava svakog utorka i petka.

Fetije, Turska, letovanje Foto: Pixabay/ocotoc

- Potražite prugaste pamučne peškire za hamam, aromatična ulja sa citrusima, ružom i mirtom i jarko obojeno posuđe koje možete poneti kući – napomenula je Angelina Villa-Klark, koja se bavi istraživanjem jugozapadne turske obale.

Plaža Kidrak, inače poznata i kao Rajska plaža (engl. Paradise beach) privlači pažnju mnogih turista i to najpre zbog finog, neverovatno sitnog peska kojim je prekrivena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja