• 1

Fijakeri, narodna nošnja i dukati: "Hajdučko veče" čuva od zaborava svadbene običaje u Mačvi

Lepotu i raskoš zaboravljenih svadbenih običaja, koji su deo kulturne tradicije Mačve, proteklog vikenda oživeli su učesnici turističke manifestacije "Hajdučko veče"

  • 1
Stari srpski običaji Mačva

Foto: Dragan Grujić

Lepotu i raskoš zaboravljenih svadbenih običaja, koji su deo kulturne tradicije Mačve, proteklog vikenda oživeli su učesnici turističke manifestacije "Hajdučko veče".

Svadbe u mačvanskom kraju nekada su bile nezamislive bez lepih konja i okićenih fijakera i čeza, a svatovi su tog dana bili odeveni u svečanu narodnu nošnju - devojke su na sebi imale bele vezene bluze, skute sa tamnim keceljama i jeleke, a momci crne porhetske pantalone, bele košulje i vermen.

Svi su na nogama imali vunene vezene čarape i opanke. Topot konjskih kopita odzvanjao je vrelim asfaltom od Bogatića do Crne Bare, kuda se kretala svadbena povorka fijakera okićenih cvećem u kojima su vesele i lepe devojke i stasiti mladići.

Putem dugim dvadesetak kilometara ljudi su izlazili iz svojih kuća da vide svatove i na trenutak se podsete starih vremena koja je zavičajni pisac Janko Veselinović najlepše opisivao u svojim pripovetkama i romanima.

- Svadbe su danas u našem kraju drugačije i mladi nedovoljno poznaju stare običaje koji se na ovoj manifestaciju prikazuju da ne bi bili zaboravljeni - priča Marija Smiljanić koja je imala ulogu neveste.

Da bi stigao do svoje izabrance, mladoženja Aleksandar Kovačević je pred njenom kućom morao da kuburom skine jabuku koja je bila na vrhu motke postavljene u krošnji stare lipe. Učinio je to iz prvog pokušaja i tek onda su domaćini otvorili veliku kapiju.

Mladina braća su tražila novac i cenjkala se sa zetovima pre nego što su otvorili vrata kuće. Čim je kročila na prag, nastalo je veliko veselje uz zdravicu, pesmu i pucanje, a svekar je blagosiljao i darivao snahu dukatima. Lomili su kolač, mlada se umila crvenim vinom "da bude rumena i zdrava", a potom je na avliji nastavljeno veselje.

Mladenci su poveli svadbeno kolo, zveketali su dukati, lepršala bela skuta, ukrštali se opančići na nogama...

- Lepo je, šareno, veselo, a meni proba za pravu svadbu, jednog dana - rekao je mladoženja Aleksandar.

U Mačvi ni danas nisu iščezli stari svadbeni običaji, iako su fijakere zamenili besni automobili, a umesto u narodnim nošnjama mladenci pred matičara staju u skupim venčanicama i odelima. Tek na ponekom svadbenom veselju mladenci pred matičara staju u svečanoj narodnoj nošnji i do crkve se provozaju fijakerom.

Video: Filmski festival u Sopotu počeo sa fijakerima i vatrometom

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • mima

    8. avgust 2022. | 12:29

    veliki pozdrav Macvanima, neka cuvaju svoju tradiciju obicaje, neka cuvaju svoje poreklo

    Podelite komentar