• 4

Od 10 najlepših evropskih gradova, čak 3 su na Balkanu: Koji vam se najviše dopada?

Nekada mali gradovi mogu da pruže bolji avanturistički i hedonistički užitak nego metropole i megapolisi

  • 4
Giethoorn, Netherlands, Holandija Foto: Shutterstock

Veliki evropski gradovi su destinacije na svačijoj listi želja, ali i mali gradovi mogu da vas očaraju prelepom arhitekturom, velikim kulturnim i istorijskim zaostavštinama. Ovo su neki od najlepših malih gradova širom Evrope, od skromnih ribarskih gradova do srednjovekovnih baza moći na vrhu brda, prema pisanju "CNN-a".

1. Githorn, Holandija

Oni ga smatraju holandskim pandanom Veneciji, ali Githornu nedostaje jedna ključna stvar koju italijanski grad ima - prekomerni turizam. Kao i u Veneciji, život se vrti oko vode. I ovde u centru nema automobila, tako da je jedini način da se krećete pešice ili po vodi.

Krenite u obilazak brodom oko slamnatih kuća na ostrvima punim treseta, a glad utolite u restoranu Hollands-Venetie sa zvezdicom Michelin.

2. Gimaraeš, Portugal

Gimaraeš je ključan za istoriju Portugala - proglašen je prvom prestonicom zemlje u 12. veku, a njegovo srednjovekovno jezgro ostalo je uglavnom netaknuto, prepuno manastira, velikih starih palata i zamka smeštenog na vrhu litice.

Ovde bi trebalo da probate lokalni specijalitet, tortu di Guimaraes - pecivo punjeno tikvicama i mlevenim bademima.

3. Roskof, Francuska

Lučki gradovi mogu da budu prljavi. Međutim, to ne važi i za ljupki mali Roskof u francuskom regionu Bretanja, koji je svoje bogatstvo izgradio na pomorskoj trgovini, uključujući izvoz svog poznatog ružičastog luka u Veliku Britaniju.

Danas je to centar talasoterapije, koji koristi morsku vodu za lečenje zdravstvenih stanja, kao i prelep bretonski grad u kom je domintan pogled na sićušne ribarske čamce koji lutaju u maloj luci.

4. Angiari, Italija

Lebdeći na padini u blizini toskansko-umbrijske granice, Angiari je užitak - gradić opasan zidinama. To je pešačka lađa uličica prepuna velikih palata koje su izgradili misteriozni, plaćenici "ljudi od oružja" koji su ovde živeli u periodu renesanse. Saznajte više o njima u Museo della Battaglia di Anghiari, koji prati istoriju značajne srednjovekovne bitke koja se odigrala u ravnici izvan grada.

5. Nafplio, Grčka

Prelepi Nafplio prostire se na Egejskom moru, na Peloponezu, a ovo je bila prva prestonica moderne Grčke, tako da ima stvari koje treba naučiti.

Postoji kupalište, ako želite da bezbedno uronite u more, a ako vas više zanima istorija, arheološki muzej sadrži predmete koji datiraju iz mikenskog doba.

Nafplio, Grčka Foto: Pixabay

6. Mostar, Bosna i Hercegovina

Mostarski Stari most koji su izgradile Osmanlije u 16. veku, dugo se smatrao jednim od najboljih primera balkanske islamske arhitekture. Uzdižući se visoko preko reke Neretve, to je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu.

Most je u novembru 1993. godine srušen, a rekonstrukcija je usledila 2004. godine. Danas je Mostar omiljena destinacija u Bosni i Hercegovini i popularno mesto za jednodnevni izlet.

7. Dinkelsbuhl, Nemačka

Simpatičan istorijski centar, drvene kuće i čvrste kule - Dinkelsbul ima sve. Nalazi se na nemačkom "romantičnom putu" - ruti poznatoj po svojim zanosnim gradovima.

Obmotan srednjovekovnim zidinama sa ogromnom gotičkom crkvom, katedralom Svetog Đorđa, bio je mesto za snimanje filma Vernera Hercoga "Enigma Kaspara Hauzera".

8. Korčula, Hrvatska

Kad ostrvo koje mirno leži u Jadranskom moru jednostavno nije dovoljno, tu je Korčula, koja se izdvaja od istoimenog ostrva na malom poluostrvu. Meštani kažu da je avanturista Marko Polo rođen ovde; Mlečani to osporavaju.

U svakom slučaju, to je grad svetske klase, sa blistavo belim ulicama i zgradama isklesanim od lokalnog kamena, vodom skoro svuda unaokolo, i prelepim zgradama koje su ostavili Mlečani, koji su ovde vladali vekovima.

9. Kenmare, Irska

Na jugozapadnom vrhu Irske, zemlja se topi u okean u okrugu Keri. Kenmare ljulja u istoimenom zalivu, gde reka Rauti klizi u more. Nalazi se usred nekih od najomiljenijih područja Irske - na Divljem atlantskom putu, između Kerijevog prstena i Bearinog prstena.

Kenmere je poznat po hrani i pogledu - sa velikim planinama koje se uzdižu iza netaknutog zaliva.

10. Piran, Slovenija

Slovenija ima samo deo obale, koji se nalazi na vrhu klinastog istarskog poluostrva, koji "visi" u Jadranskom moru. Iako mali, ovaj deo obale, stisnut između Italije i Hrvatske, dom je nekoliko prelepih gradova, uključujući Piran.

Piran, Slovenija Foto: Pixabay

Razvili su ga Mlečani, koji su ga osvojili 1283. godine. To je prelepa mini Venecija, sa čvrstim zvonikom, penastom arhitekturom i ribarskim čamcima usidrenim u maloj luci.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Жељко

    9. avgust 2022. | 21:07

    Требиње и Призрен су најлепши градови на Балкану

    Podelite komentar

  • Vlada

    9. avgust 2022. | 21:58

    Gde nađoste Piran kao lep grad. Da rekoste Portorož pa i nekako, ali Piran...?!

    Podelite komentar

  • vallis aurea

    10. avgust 2022. | 18:39

    Ja brojim 4. Slo, Hr, BiH i Gr…

    Podelite komentar