• 0

Turisti opsedaju mesto na kom je Leonardo di Kaprio snimio kultni film: Tajlandske vlasti uvele mere

Film "Plaža" postigao je planetarni uspeh, pa i ne čudi što su mnogi želeli da posete mesto na kome je sniman

  • 0
Zaliv Maja, Tajland, Maya bay

Foto: Pixabay/Wowa84

Zahvaljujući jednom holivudskom ostvarenju, svi su čuli za zaliv Maja (engl. Maya bay) na Tajlandu. Međutim, iako je to pozitivno uticalo na zemlju u finansijskom smislu, jer je broj turističkih poseta značajno povećan, negativno se odrazilo na prirodu i sam zaliv.

Zato su vlasti 2018. godine donele odluku da zatvore zaliv, ne bi li na taj način barem malo bio ublažen negativan uticaj posetilaca i pomogli prirodi da se koliko-toliko oporavi.

Početkom ove godine ponovo je otvoren za posete, ali uz brojna ograničenja, koja bi trebalo da doprinesu očuvanju prirode u tom delu zemlje.

Zaliv Maja, Tajland, Maya bay

Foto: Pixabay/Wowa84

- Najbolje rešenje je da niko ne dolazi – rekao je za CNN Ton Tamrongnawasawat, morski biolog i profesor.

- Ako mene pitate kao naučnika, čuvajte zaliv za ajkule. Ali kao što znamo, zaliv je značajna turistička atrakcija. Tako da moramo da napravimo kompromis.

Upravo je on u velikoj meri zaslužan za ubeđivanje vlasti da pre četiri godine zatvore zaliv na neodređeno vreme. Bez sumnje, ta odluka je smatrana kontraverznom.

U međuvremenu je sa Ministarstvom prirodnih resura i životne sredine i investitorom, kompanijom „Singha Estates“ radio na velikom projektu, koji ima za cilj obnovu.

- Pre oko četiri decenije, zaliv Maja već je bio turistička destinacija, ali uglavnom samo za tajlandske turiste. A oni u to vreme nisu imali glisere, mada je vremenom dolazilo sve više i više ljudi. A onda je bio onaj film iz Holivuda – objasnio je profesor.

Zaliv Maja, Tajland, Maya bay

Foto: Pixabay/penash

Glavnu ulogu u filmu „Plaža“ igrao je Leonardo di Kaprio. Film je postigao planetarni uspeh, pa ne čudi što su mnogi želeli da posete mesto na kome je sniman.

- Kako je vreme odmicalo, broj turista se sa manje od hiljadu popeo na čak 7.000 ili 8.000 na dnevnom nivou. Mnogi od njih su dolazili sa obližnjeg ostrva Puket na izlet, a dnevni prosek posetilaca bio je oko 5.000 – rekao je profesor i dodao da je u to vreme znalo da bude čak i skoro stotinu glisera i čamaca u zalivu.

Većina turista uopšte nije shvatala kakvi štetu pravi. Propeleri plovila podizali su pesak na korale, dok su sidra oštećivala morsko dno. Pored toga, turisti su hodali po grebenu i narušavali njegovu ravnotežu.

Kad su naučnici proveravali korale pre oko tri decenije, između 70 i 80 odsto grebena bilo je netaknuto. Vremenom se taj broj sveo na svega osam odsto površine grebena koja je bila netaknuta.

Priroda je neosporno, polako ali sigurno bila uništavana u zalivu Maja. S druge strane, turisti koji su ovde dolazili da bi uživali u prirodnoj lepoti, to nisu mogli da učine zbog brojnih čamaca i glisera koji su tu bili ukotvljeni i koji su u velikoj meri narušavali izgled zaliva.

Zaliv Maja, Tajland, Maya bay

Foto: Pixabay/Wowa84

Period obnove

Od trenutka zatvaranja pre četiri godine, profesor Ton i ostali stručnjaci i volonteri zasadili su više od 30.000 komada korala, od kojih je veći deo izrastao na obali obližnjeg ostrva Koh Jung. Oko 50% zasađenih korala je preživelo, tako da je došlo do izbeljivanja, pa korali počinju da rastu i sami se šire. Pravi dokaz da prirodi treba dati priliku da učini ono što treba.

Da to nije učinjeno, bilo bi potrebno između tri i pet decenija da se greben regeneriše na prirodan način.

U tom periodu obnovljen je i živi svet. Trenutno u zalivu Maja obitava riba Nemo, kako često nazivaju vrstu poznatu kao riba klovn, ali i jastozi i ajkule, koje nisu opasne za ljude.

- Kada smo zatvorili zaliv, posle samo tri meseca crne ajkule su se vratile. Sada nastavljaju da se pare, neke od njih rađaju, što znači da se mnogo stvari dešava i u samom zalivu, a ne samo na koralnom grebenu.

Zaliv Maja, Tajland, Maya bay

Foto: Pixabay/mikecleggphoto

Ponovno zatvaranje, ali samo na dva meseca

Iako je pre samo sedam meseci zaliv Maja na Tajlandu otvoren, sledi ponovno zatvaranje. Ovog puta će trajati samo dva meseca zbog sezone monsuna, do 30. septembra.

- Sve što mogu da kažem jeste da je bilo strašno – rekao je Sutep Chaikaow, šef Nacionalnog parka Maya Bay, prisećajući se perioda koji je prethodio zatvaranju i dodao:

- U prošlosti, kad su turisti pokušavali da fotografišu, mogli su da vide samo zaliv preplavljen usidrenim čamcima. Pogled nije bio lep, a i plaža je bila puna turista.

Zato je Odeljenje za nacionalne parkove odlučilo da uvede ograničenje od 4.125 osoba na dnevnom nivou, koje tu mogu da borave, i to u grupama. Boravak je ograničen na sat vremena. Prvi termin je u sedam ujutru, a maksimalan broj posetilaca po terminu je 375.

Čamcima je zabranjeno da ulaze u zaliv. Putnici se iskrcavaju na novoizgrađenom pristaništu koje se nalazi na suprotnoj strani ostrva, prilično udaljenoj od same uvale. Potrebno je oko pet minuta hoda stazom kroz šumu da bi se stiglo do zaliva nakon iskrcavanja.

Turistima je zabranjeno kupanje u vodama zaliva. Prvo zato što mogu da uznemire ajkule, a drugo zato što mogu da nepažnjom oštete tek obnovljene korale.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja