• 3

U manastiru Vitovnica počiva veliki duhovnik srpskog naroda: Reči oca Tadeja svi smo dobro upamtili

"Kakve su ti misli, takav ti je život", jedna je od mnogobrojnih mudrosti Tadeja Vitovničkog, nekadašnjeg duhovnika srpskog patrijarha Pavla

  • 3
manastir Vitovnica, otac Tadej Foto: Ivan Strahinić

Desetak kilometara od Petrovca na Mlavi, na obali reke Vitovnice nalazi se istoimeni manastir koji je proglašen spomenikom kulture od velikog značaja u Srbiji.

Po predanju, ovu svetinju izgradio je srpski kralj Stefan Milutin krajem 13. veka. Ipak, prvi pisani izvori o postojanju manastira Vitovnica datiraju tek iz 15. veka, iz vremena turske vlasti.

Manastirska crkva, građena u moravskom stilu, posvećena je Uspenju Bogorodice. Manastir je više puta rušen i obnavljan, a ono po čemu je posebno poznat je „Vitovničko jevanđelje“ koje je okovano zlatom i srebrom i koje se čuva u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Poput mnogih drugih pravoslavnih manastira, i Vitovnica je dobro skrivena u šumi. Upravo u ovoj svetinji 1962. godine otac Tadej (1914 – 2003) postavljen je za igumana.

Duhovnik najvoljenijeg srpskog patrijarha Pavla preminuo je u proleće 2003. u Bačkoj Palanci, a počiva na manastirskom groblju u Vitovnici gde vernici svakodnevno dolaze da se pomole za zdravlje.

Čak i oni koji nikada nisu došli u Vitovnicu, u sebi nose makar zrno duhovnosti koje je otac Tadej podelio sa narodom. Upravo ovaj blagodrodni duhovnik kojeg mnogi doživljavaju kao svetog Božjeg čoveka napisao je knjigu pod naslovom „Kakve su ti misli, takav ti je život“.

„Kakvim se mislima bavimo - takav nam je život. Ako su nam misli mirne i tihe - eto nama mir. Ako su nam misli negativne - eto nama nemir“, napisao je otac Tadej Vitovnički.

Foto: Ivan Strahinić

(arhivske fotografije)

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Brankica

    11. avgust 2022. | 19:57

    Slava Bogu sto sam imala priliku da upoznam ovog duhovnika i od njega dobijem mudre savete i Blagoslove. "Sto drugima zelimo desice se nama

    Podelite komentar

  • Boža zemunac

    11. avgust 2022. | 22:45

    SLAVA I MILOST OCU TADEJU.

    Podelite komentar

  • Sara

    11. avgust 2022. | 21:01

    Velika Svetinja

    Podelite komentar