• 0

Kaldrmisani trgovi, fenomenalni tornjevi, sjajna atmosfera: Brno podseća na češki "Zlatni grad"

Sa više od deset univerziteta i značajnim procentom stranih turista, sasvim je razumljivo što se često ističe da grad u kom živi oko 400.000 stanovnika karakteriše posebna atmosfera

  • 0
Brno, Češka

Foto: Pixabay/romavor

Udaljen oko 200 kilometara od Praga, Brno se najpre može pohvaliti "mladalačkom" atmosferom. Drugi značajan češki grad poznat je i po brojnim barovima, ali i dobro očuvanom starom gradskom jezgru. Zanimljivo je pomenuti da je grad udaljen tek oko 90 minuta vožnje od austrijske prestonice.

Reklo bi se da je čitav život Brna upućen baš na gradske zidine. Na kaldrmisanim trgovima i u njihovoj blizini nalaze se mnogi ugostiteljski objekti, koje nadvisuju tornjevi. Posebno je interesantno ovde boraviti u toku večeri, jer osvetljenje okolnih zdanja prostoru daje dodatnu draž.

Sa više od deset univerziteta i značajnim procentom stranih turista, sasvim je razumljivo što se često ističe da grad u kome živi oko 400.000 stanovnika karakteriše mladalačka atmosfera.

Brno, Češka

Foto: Pixabay/skitterphoto

Maskota Brna poznata je kao zmaj, iako je zapravo u pitanju krokodil, za koga je vezana i lokalna legenda. Legenda kaže da je u reci Svratki u davna vremena živela zver koja je uznemiravala stanovništvo. I tako je bilo sve dok jedan, izuzetno hrabri mesar iz Brna nije pomoću kreča odlučio da zver otruje i tako spasi svoje sugrađane.

Jedna od atrakcija grada je i zamak Spilberk, izgrađen tokom 13. veka. Smešten je na vrhu brda iznad grada i najpre je bio korišćen kao utvrđenje, a zatim i kao palata u vreme postojanja Moravske kraljevine, da bi kasnije u njemu bio smešten zatvor, istorijski upamćen po mnogim okrutnim događajima.

Brdo Spilberk, na kome se nalazi pomenuto utvrđenje je izdubljeno, kako bi bilo korišćeno kao svojevrsno sklonište tokom bombardovanja, dok su ti tuneli korišćeni i kasnije, za vreme trajanja Hladnog rata, navodi Dailymail. Vremenom su hodnici i tuneli pretvoreni u muzej, koji definitivno nije za one koji pate od klaustrofobije.

Brno, Češka

Foto: Pixabay/leonhardniederwimmer

Vila Tugendhat još jedna je od znamenitosti ovog grada. Neposredno pre početka Drugog svetskog rata ovu palatu gradi porodica Tugendhat. Danas se vila ove češko-jevrejske porodice nalazi na listi Svetske baštine UNESCO-a.

U pitanju je građevina koja je u istorijskom smislu vrlo interesantna, budući da su se upravo u njoj odigrali neki značajni događaji. Najpre je bila u nemačkim rukama, a zatim su je koristili pripadnici istočnoevropske komunističke elite, da bi u njoj 1992. godine bio potpisan sporazum o razdvajajnju Češće i Slovačke.

Video: Zamislite da vam ovako započne jutro: Dočarao hedonizam na terasi usred zelene prašume

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja