• 0
 ≫ 

Tri ostrva su pravi raj za posetioce: Osim zabave, nude i uživanje u miru

 ≫ 

Turizam na ostrvima u pravom smislu te reči je zapravo počeo da se razvija tokom poslednje decenije 20. veka

  • 0

U blizini severozapadne obale indonežanskog ostrva Lombok nalazi se arhipelag Gili, sačinjen od tri omanja ostrva. Najinteresantnije među njima je ostrvce Gili Er.

Na ostrvima je zabranjeno korišćenje automobila i motora, pa posetioci mogu da pešače ili koriste bicikl. Često se prevoz vrši i uz pomoć manje konjske zaprege, što ova ostrva čini posebno atrfaktivnim.

Jedna od aktivnosti u kojima turisti najviše uživaju je ronjenje. Bogat morski svet karakteriše prostor oko ostrva, tako da postoje mnoge lokacije za ljubitelje ronjenja.

Ostrvo Gili Er Foto: Profimedia/RUT/SplashNews.com

Prosečna godišnja temperatura na ostrvima Gili je 28 stepeni Celzijusa. Zahvaljujući pozicioniranosti relativno blizu Ekvatoru, karakteriše ih topla, tropska klima. Ostrva se smatraju zaštićenim planinom Rinjani, koja je druga najviša planina Indonezije i nalazi se na obližnjem ostrvu Lombok, odnosno planinom Agung, tako da na ostrvima arhipelaga Gili vlada mikroklima.

Istorijat ostrva arhipelaga Gili

Sve do pred kraj prošlog veka su ostrva ovog indonežanskog arhipelaga bila prilično slabo naseljena. U toku Drugog svetskog rata, japanske okupacione snage su upravo ova ostrva koristile i za osmatranje i kao svojevrstan zatvor za ratne zarobljenike. O tome danas svedoči olupina patrolnog čamca, koja se nalazi na oko 45 metara dubine u blizini ostrva Gili Er, kao i ostaci bunkera na brdu Gili Travangan.

Ostrvo Gili Er Foto: Profimedia/RUT/SplashNews.com

Zbog činjenice da na ovim ostrvima postoje izvori slatke vode, 70-ih godina prošloga veka počinje njihovo ozbiljnije naseljavanje. Zanimljivo je pomenuti da su do tada na ostrvima arhipelaga Gili obitavale mnoge divlje životinje.

Tadašnji guverner ostrva Lambok je formirao kokosove plantaže na ostrvima, dajući pravo na korišćenje određenim kompanijama u privatnom vlasništvu. Takođe, zabeležen je dolazak 350 zatvorenika, koji su na ostrva bili poslati kao pomoć na plantažama, ali su mnogi od njih trajno tu ostali da žive.

Takozvani bekpekeri počinju da otkrivaju ova ostrva 80-ih godina prošlog veka. Smatra se da je do toga doveo porast broja turista na obližnjem ostrvu Bali.

Ostrvo Gili Er Foto: Profimedia/RUT/SplashNews.com

Budući da je ostrvo Gili Er bilo najrazvijenije po pitanju infrastrukture, to su turisti najviše njega posećivali, ali ne zadugo. Zbog brojnih, vrlo atraktivnih lokacija za ronjenje, ostrvo Gili Travangan preuzima primat.

U narednim decenijama ostrvo Gili Travangan postaje sinonim za zabavu. Uzevši u obzir da je bilo relativno slabo naseljeno, to nije bilo potrebe za policijom, što je dovelo do toga da droga bude široko rasprostranjena i lako dostupna na ostrvu u poslednjim decenijama prošlog veka.

Ostrvo Gili Er Foto: Profimedia/RUT/SplashNews.com

Ostrva Gili danas

Turizam na ostrvima u pravom smislu te reči je zapravo počeo da se razvija tokom poslednje decenije 20. veka. Obuke za ronioce su postale sve posećenije, pa je to i te kako uticalo i na razvoj Gili ostrva kao svetski poznate destinacije.

Početkom ovog veka osnovana je i organizacija „Gili Eco Trust“, koja ima za cilj ne samo zaštitu koralnih grebena u arhipelagu, već i edukaciju o zaštiti životne sredine.

Ostrvo Gili T, kako je uobičajeni naziv za ostrvo Gili Travangan broji oko 1.500 stalnih stanovnika. Iako je u pitanju turistički razvijena destinacija, mnogima je i dalje asocijacija na zabavu, zbog svoje reputacije.

Na ostrvu Gili Meno živi oko 500 stalnih stanovnika. Osim na turizam, stanovništvo je upućeno i na ribolov i na uzgoj kokosa. Obično ovo ostrvo turisti posećuju zbog kristalno čiste vode i brojnih osamljenih plaža prekrivenih sitnim peskom.

Posebno se bračni parovi odlučuju za posetu ostrvu Gili Er. Na njemu živi oko 1.800 stanovnika, a idealno je i za ljubitelje mira i za ljubitelje ronjenja i drugih vodenih sportova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja