• 0

Busovata je deo najmlađeg nacionalnog parka u Srbiji: Kraljevstvo zelenila i tišine

Lokalitet je izuzetno privlačan kako planinarima, tako i biciklistima koji su spremni da se otisnu u avanturu i upoznaju ovaj deo Srbije iz druge perspektive

  • 0
Busovata, Beljanica

Foto: Ivan Strahinić

Na 1.250 metara nadmorske visine, na planini Beljanici, nalazi se prirodni rezervat Busovata, deo Nacionalnog parka Kučaj – Beljanica, najmlađeg nacionalnog parka u Srbiji.

Busovata je, uz „Suvi Do“, „Sastav rečica Prerast i Male Tisnice“, „Prerast Samar“, „Južni odsek Beljanice“, „Klisuru Resave“, „Klisuru Suvaje“, „Vinatovaču“ i „Lazarev kanjon“ pod režimom zaštite prvog stepena.

Ovaj jedinstveni lokalitet može da se podiči najočuvanijim delom bukovih šuma na području nacionalnog parka.

Ujedno, Busovata predstavlja jedinstvenu ekološku celinu koja je nastala spontanim razvojem dobro očuvane autohtone šumske vegetacije.

Zanimljiv teren izuzetno je privlačan kako planinarima, tako i biciklistima koji su spremni da se otisnu u avanturu i upoznaju ovaj deo Srbije iz druge perspektive.

Mnogo je onih koji dolaskom na Busovatu odlučuju da na zelenim proplanicima razapnu šatore i provedu noć u prirodnom ambijentu u kom caruju netaknuta priroda i iskonski mir.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja