• 0

Imate stomačne probleme tokom putovanja? Nešto od ovoga će vam pomoći

Mnogi putnici se susreću sa probavnim smetnjama za vreme trajanja putovanja

  • 0
putovanje Foto: shutterstock.com

Nema tog putnika koji se tokom putovanja nije susreo sa onim, nimalo prijatnim situacijama, koje izazivaju stomačni problemi. Dijareja, zatvor i probavne smetnje čest su pratilac mnogih putovanja.

- Putovanje remeti uobičajeni prirodni ritam organizma, uključujući i varenje – izjavio je za „Healt Harvard“ Kajl Staler, gastroenterolog iz Opšte bolnice u Masačusetsu i dodao:

- Vremenske promene, izmenjen raspored ishrane i narušen san su najverovatnije glavni krivci, posebno kod onih koji već imaju osetljiv stomak.

Trovanje hranom, proliv, mučnina, dijareja, bolovi u stomaku Foto-ilustracija: Shutterstock

Kako protiv dijareje tokom putovanja?

Najčešći problem sa kojim se susreću putnici je upravo dijareja. Obično je prate grčevi u stomaku, uz vodenastu stolicu. Do dijareje može doći iz različitih razloga, a mahom usled konzumiranja hrane ili pića kontaminiranog crevnim parazitima ili bakterijama. Takođe, može se desiti da do dijareje dođe zbog promene okruženja, pa i zbog stresa.

Možda najbolji način da se spreči dijareja tokom putovanja jeste izbegavanje konzumiranja kontaminirane hrane i pića, te adekvatna higijena, posebno ruku. Važno je da organizam bude dobro hidriran, ali se uvek radije preporučuje konzumiranje fabrički zatvorene flaširane vode tokom putovanja i izbegavanje dodavanja leda u piće, jer upravo on može biti pripremljen od nečiste vode.

Pažljivo birajte hranu tokom putovanja, kako biste izbegli dijareju. Sirovo voće i povrće jedite tek nakon što ga pažljivo operete i oljuštite. Jedite samo hranu koja je kuvana i sveže servirana, a ako je moguće maksimalno izbegavajte hladno serviranu hranu na švedskom stolu.

Često perite ruke, naravno. Posebno nakon korišćenja toaleta i neposredno pre početka obroka.

Iako većina neprijatnosti izazvanih dijarejom tokom putovanja prođe za par dana sama od sebe, praktično, potrebno je obratiti se lekaru ukoliko imate jake bolove, temperaturu, krv u stolici ili ako dijareja traje duže.

Dijareja Foto: Pixabay.com

Šta kada vas zadesi problem sa zatvorom stolice?

Još jedan od čestih problema sa kojima se putnici susreću vezan je za zatvor stolice. Obično do ovog problema dolazi kada se poremeti svakodnevna rutina. Višesatno sedenje tokom leta ili putovanja autobusom, unošenje čvršće hrane i nedovoljno tečnosti, potencijalni su razlozi koji mogu da dovedu do ovog problema.

Da biste sprečili zatvor, potrebno je da pre putovanja povećate unos hrane bogate vlaknima i tečnosti. Ali, takođe je važno i da u tome ne preterate, budući da preterani unos vlakana može da dovede do pojave gasova i nadimanja.

Uzevši u obzir da osobe koje imaju problem sa zatvorom stolice tokom putovanja, u većini slučajeva taj problem imaju i u svakodnevnom životu, sasvim sigurno znaju koja pomoćna sredstva koriste, pa te lekove ne bi trebalo da zaborave da ponesu na put. Oni koji inače nemaju taj problem, mogu sebi uglavnom da pomognu dovoljnim unosom tečnosti i vlaknaste hrane, neposredno pre putovanja.

Loše varenje tokom putovanja

Gotovo da nema osobe koja nije makar tokom jednog putovanja imala problema sa probavom. Jednostavno, organizam se buni zbog nečega što smo u njega uneli, pa izaziva smetnje poput nadimanja, bola u stomaku ili kiseline u želucu.

Probavne smetnje se mogu sprečiti, ako obratite pažnju šta konzumirate neposredno pre i u toku putovanja. Obično svako zna koja hranu mu smeta, pa bi je trebalo izbegavati makar u tom periodu. Takođe bi trebalo izbegavati gazirana pića, dok hranu koja nadima, poput sočiva, pasulja ili karfiola, ne bi trebalo konzumirati neposredno pre putovanja.

Loše varenje, odnosno lakši probavni problemi tokom putovanja obično brzo prođu, bez potrebe konzumiranja lekova. Ako to nije slučaj, uvek je preporuka obratiti se stručnjacima za savet i pomoć.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja