• 2
 ≫ 

Nestala civilizacija na Iberijskom poluostrvu bila je povezivana i sa Atlantidom

 ≫ 

Iako je u jednom trenutku drevna civilizacija Tartesos bila povezivama sa mitskom Atlantidom, rezultati najnovijih istraživanja bacaju posve drugačije svetlo na ovu kulturu

  • 2
Arheološki lokalitet Cancho Roano, Španija

Foto: Shutterstock

Arheološko nalazište Kančo Roano smešteno je u dolini Guadiana, u jugozapadnom delu Španije, u regionu Ekstremadura. Pre oko 2.500 godina tu se nalazi centar Tartesos civilizacije.

U pitanju je civilizacija koja se razvijala u periodu između 9. i 5. veka pre nove ere. Posle toga naglo nestaje sa istorijske scene.

Zahvaljujući savremenim tehnologijama i istraživanjima, došlo se do značajnih otkrića o ovoj civilizaciji i ulozi koju je imala na tlu Iberijskog poluostrva.

Arheološki lokalitet Cancho Roano, Španija

Foto: Shutterstock

Još u antičkim grčkim i rimskim izvorima pominje se Tartessos. Međutim, najčešće zbog oprečnih opisa i nedostatka ubedljivih arheološkoh dokaza istraživači do skoro nisu mogli precizno da definišu da li je Tartesos bio grad, reka ili kraljevstvo.

Tokom 5. veka pre nove ere čuveni antički grčki istoričar Herodot pisao je o „lučkom gradu iza Herkulovih stubova“, što je danas Gibraltarski moreuz. Upravo je taj podatak naveo pojedine istraživače da pomisle da je Tartesos vodena površina, dok je bilo i onih koji su smatrali da je reč o luci, koja se nalazila najverovatnije na jugu današnje Španije.

Arheološki lokalitet Cancho Roano, Španija

Foto: Shutterstock

Bilo je i teorija da je Tartesos zapravo Atlantida, što je bilo inspirisano Aristotelovim spisima. Međutim, naučna zajednica je tu teoriju ipak odbacila.

Danas se smatra da je u pitanju bila civilizacija koja je predstavljala svojevrsnu mešavinu domorodačkog stanovništva i kolonizatora Iberijskog poluostrva, oličenog u grčkom i feničanskom stanovništvu. Zbog bogatih resursa metala i razvijene privrede i trgovine smatra se bogatom civilizacijom.

Zanimljivo je pomenuti da su na više od 20 lokacija na tlu današnje Španije otkriveni ostaci civilizacije Tartesos. Tri od njih su u dolini Gvdiana, i to Kančo Roano, La Mata i Kasas de Turunuelo. Iz tog razloga se došlo do zaključka da je reč o prilično ekspanzivnoj civilizaciji.

Arheološki lokalitet Cancho Roano, Španija

Foto: Shutterstock

Otkriće još jednog dela istorijske slagalice

Kada su arheolozi otkrili lokalitet Kančo Roano 1978. godine, može se reći da su otkrili još jedan značajan deo priče o civilizaciji Tartesos. Na površini od oko 500 kvadratnih metara otkriveni su delovi zidova najnovijeg hrama, izgrađenog tokom 6. veka pre nove ere. Utvrđeno je da su tu ranije postojala još dva hrama i da je svaki podizan na temeljima prethodnog.

Nije još uvek poznato zbog čega, ali se došlo do otkrića da su krajem 5. veka pre nove ere, ljudi koji su živeli na tom području organizovali ritual – ostatke životinja koje su jeli, pobacali su u centralnu jamu i zapalili hram, zapečativši ga glinom. Zatim su to područje napustili, a u unutrašnjosti stradalog hrama ostali su brojni predmeti, poput recimo nakita izrađenog od zlata i gvozdenih alatki.

- Otkriće lokaliteta Kančo Roano bilo je revolucija u arheologiji Iberijskog poluostrva – izjavio je za BBC Sebastian Selestino Perez, naučni istraživač na Institutu za arheologiju u Meridi, koji je 23 godine bio direktor iskopavanja na ovom lokalitetu.

Dodao je da su, uprkos požaru, dobro bili očuvani zidovi i oltar, ali i brojni artefakti u vidu nakita, naočara i alatki ratnika. Napomenuo je i da mnogi naučnici nisu verovali da se tako nešto može naći van teritorije Andaluzije, gde su brojni dokazi o postojanju ove civilizacije takođe iskopani.

Otkrivena tek 2015. godine, Kasas de Turunuelo smatra se najbolje očuvanom praistorijskom građevinom na području zapadnog Mediterana. Ujedno je u pitanju i mesto žrtvovanja najvećeg broja životinja, budući da su otkriveni ostaci čak 50 životinja. Sve to u velikoj meri pruža mogućnost stručnjacima da dođu do novih zaključaka o civilizaciji Tartesos.

- Turunuelo je bio svetilište, gde je takođe praktikovano žrtvovanje životinja, koje su potom bacane u jamu – objasnio je Perez, ističući da je mesto takođe spaljeno i zapečaćeno glinom kao i lokalitet Kančo Roano.

Međutim, ovaj lokalitet se smatra „simbolom moći“, uzevši u obzir da, iako je građen u približno isto vreme kao i Kančo Roano, podrazumeva mnogo naprednije tehnike gradnje i kvalitetnije materijale.

Znatno ranije otkriven je i lokalitet La Mata, 1930. godine.

- Najviše je za mene iznenađujuća navika civilizacije Tartesos da uništavaju svoje domove, budući da je na svim lokalitetima primećeno istovetno ponašanje – pražnjenje svih posuda i amfora, spaljivanje zgrade i zakopavanje – rekla je Ana Belen Galardo Delgado, istoričarka, koja je i vodič na lokalitetu La Mata.

Još uvek se radi na odgonetanju otkrivenih natpisa, ali i na utvrđivanju razloga zbog koga je civilizacija Tartesos nestala sa istorijske scene.

Video: U ovoj zgradi se čuvaju dragoceni Titovi snimci

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Zoki

    26. avgust 2022. | 08:43

    Zbog velikih susa nije vise bilo hrane.

    Podelite komentar

  • Veca

    26. avgust 2022. | 08:08

    Pa neka bolest napala zivotinje. Oni ih zapalili , zapecatili, preselili se , ali ocigledno nisu uspeli, kad su nestali

    Podelite komentar