• 0
 ≫ 

Gradovi koji nude najbolje na istoku zemlje: Maribor i Ptuj su dragulji Slovenije

 ≫ 

Iako površinski ne naročiti veliki, nude mnoge pogodnosti u urbanom smislu, poput dobrih restorana i hotela, te brojnih događaja

  • 0
Maribor, Slovenija Foto: Pixabay/Leonhard_Niederwimmer

Znatno opušteniji način život karakteriše istočni deo Slovenije. Dugački planinski masiv Pohorja, sa fenomenalnim vidikovcima, nudi posetiocima mogućnost da uživaju i u planinarenju, skijanju i vožnji bicikla. Sve u zavisnosti od toga u kom periodu godine posećuju ovaj deo zemlje.

Gastronomska ponuda, praćena odličnom ponudom vina, ali i opušteniji način života u odnosu na područje Julijskih Alpa, obale Jadrana ili glavnog grada Ljubljane, još su neki od razloga po kojima se istočni deo zemlje izdvaja u odnosu na ostale.

Gradovi Maribor i Ptuj možda su najbolje što region nudi. Iako površinski ne naročiti veliki, nude mnoge pogodnosti u urbanom smislu, poput dobrih restorana i hotela, te brojnih događaja. Sa druge strane, dovoljno su prostorno mali da posetioci mogu da uživaju u šetnji ili na nekom od kraćih izleta u okolini.

Maribor, Slovenija Foto: Pixabay/Leonhard_Niederwimmer

Prvi od dva dragulja istočne Slovenije

Komercijalni i regionalni centar tog dela zemlje, Maribor leži na reci Dravi. Pored ostalog, poznat je po brojnim vidikovcima i Kući Stare vinove loze. Iako je u pitanju loza stara četiri veka, od tog grožđa se još uvek proizvodi vino svake godine. Doduše u manjoj količini.

Posebno je u toku leta život u Mariboru zanimljiv, mada najpre zahvaljujući studentima grad živi tokom cele godine. Brojni ugostiteljski objekti ušuškani su na prostoru oko glavnog gradskog trga.

Ljubitelji arhitekture i istorije bivaju oduševljeni mariborskom katedralom, izgrađenom tokom 12. veka. U gradu se nalazi i sinagoga, koja je izgrađena dva veka kasnije i nemi je svedok istorije mariborske jevrejske zajednice.

U blizini se nalazi jedan od poznatih slovenačkih ski centara. Mariborsko Pohorje je najveći skijaški centar u zemlji i do njega se stiže nakon kraće vožnje. Na oko sat vremena udaljenosti nalazi se Rogla, još jedan ski centar, koji je posebno atraktivan za porodični odmor, budući da ga karakterišu relativno blage padine.

Oko 700 kilometara duga staza koja prati tok reke Drave, od izvora na tlu Italije, pa do obližnje Hrvatske, posebno je atraktivna kroz Sloveniju. Oko tri sata lagane vožnje biciklom je potrebno da bi se stiglo od Maribora do Ptuja.

Maribor, Slovenija Foto: Pixabay/matressa_

Grad koji spaja opuštenost i istoriju

Najstariji i po mnogima jedan od najzanimljivijih slovenačkih gradova, bio je naseljen još u kameno doba, navodi „Lonely Planet“.

Dvorac izgrađen tokom 11. veka dominira Ptujem. U njemu je danas smešten regionalni muzej, koji se može pohvaliti zbirkama portreta, muzičkih instrumenata i oružja iz perioda srednjeg veka. Umor posle pešačenja do vrha na kome se nalazi dvorac posetioci brzo zaborave, jer ih pogled odatle često ostavi bez reči.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Ptuj city (@ptuj.city)

Terme „Ptuj“ su idealan način za relaksaciju. Posebno ako ste od Maribora do Ptuja stigli biciklom. Lepo uređena banja posebno je atraktivna mališanima, budući da mogu da uživaju u bazenima sa talasima i spuštanju niz tobogane.

A dok ste u poseti tom delu zemlje, ne zaboravite da je u pitanju najpoznatija vinska regija Slovenije. Pojedine vinarije nude i organizovane ture, uz degustacije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja