• 2
 ≫ 

Upoznajte Dubai koji se uklapa u vaš budžet: Pristupačne aktivnosti i atrakcije u kojima turisti uživaju

 ≫ 

Od jednodnevnih izleta i ekskurzija, do porodičnih aktivnosti, pristupačnih restorana i povoljnog smeštaja

  • 2
Dubai let Foto: Shutterstock

Dubai je jedna od najluksuznijih destinacija i najskupljih gradova na svetu, sa neverovatnim odmaralištima i hotelima, fantastičnim tržnim centrima i restoranima svetske klase. Ovo mesto zaista morate da posetite bar jednom u životu, ali i to ima svoju cenu. Putovanje i boravak na samo kratak period može prilično da utiče na vaš račun u banci, ali ako se pitate da li je uopšte moguće posetiti Dubai sa manjim budžetom - odgovor je da.

Postoji mnogo načina na koje možete da uštedite novac na smeštaju, hrani i razgledanju, jer mnoge stvari koje svakako treba da vidite i uradite u Dubaiju su potpuno besplatne ili pristupačne. Ako planirate da putujete u Dubai i želite da uštedite novac, sledi nekoliko saveta kako da posetite ovaj grad sa malim budžetom.

Izleti i atrakcije

Uživajte u pogledu na grad koji izaziva strahopoštovanje

Zgrada Dubai Frame, koja podseća na ram za slike, postala je jedan od najpoznatijih atrakcije u ovom gradu još od njenog otvaranja 2018. godine. Znamenita lokacija zgrade u parku Zabel nudi panoramski pogled na grad bez premca, sa ulazom koji košta oko 14 evra (50 AED). Neverovatna zgrada visoka 150 metara i široka 93 metra sa mostom koji povezuje dve kule, Dubai Frame priča priču o ovom jedinstvenom gradu – dok se krećete prema liftu sa kojim ćete se popeti na platformu istraživaćete prošlost Dubaija, a onda, kada se budete spuštali ponovo dole, imaćete priliku da zavirite i u njegovu budućnost.

Dubai Foto: Promo/DET (Dubai Economy & Tourism)

Piknik u pustinji

Opustite se i uživajte u lepoti popularne pustinjske oaze u Dubaiju. Na samo 30 minuta vožnje od grada, jezera Al Kudra pružaju savršen pejzaž za piknik i nezaboravni zalazak sunca. Ovo područje je dom pustinjskih lisica, arapskih oriksa i 170 različitih vrsta ptica kao što su labudovi, guske i patke, pa i stepski orao i azijski selice, Hubara droplje.

Družite se na Plaži zmajeva

Dubai je dom brojnih javnih plaža i drugih destinacija na plažama koje se nalaze rasute duž cele obale. Bilo da se sunčate, kupate u okeanu ili ste se pridružili meštanima u partiji dobojke na pesku – ove plaže nude čitav niz aktivnosti koje su besplatne ili razumno jeftine. Čuvena Kite beach, odnosno Plaža Zmajeva, prošarana je modernim kafićima, mestima za ručak sa domaćom kuhinjom i kamionima iz kojih se nudi vrhunska ulična hrana. Rezervišite lekciju surfinga na dasci sa zmajem ili se jednostavno opustite i gledajte druge kako surfuju i uživaju u igri.

Kulturne aktivnosti

Saznajte više o bogatom nasleđu Dubaija

Uskočite u Heritage Express, tradicionalni arapski trolejbus, kako biste uživali u prizorima i zvucima Starog Dubaija. Tokom tročasovnog obilaska imaćete priliku da uz pomoć vodiča vidite na desetine ključnih istorijskih atrakcija Dubaija, uključujući i džamiju Jumeirah Garden. Ovo iskustvo dopuniće vam emiratksi vodiči, pripovedanjem lokalnih priča. Cena ovih tura je oko 40 evra (150 AED).

Dubai Foto: Promo/DET (Dubai Economy & Tourism)

Istražite Stari Dubai

Istraživanje Starog Dubaija peške je još jedan fantastičan i impresivan način za sve posetioce, svih uzrasta, da se upoznaju sa kulturnim nasleđem ovog grada. Od istorijskog komšiluka Al Fahidi distrikta i Muzeja kafe, preko neverovatne Pijace začina i zlata, videćete da Dubai nudi mnogo više od luksuza hotela i tržnih centara. Upotpunite ovu avanturu oko Starog Dubaija sa tradicionalnom vožnjom čamcem preko kanala, i uživajte u pogledima i istoriji sa vode.

Umetničko popodne

Smešten na obali, delu znanom kao Jaddaf Watherfront, Centar za umetnosti Jameel je prelep urbani prostor za izlaganje moderne i savremene umetnosti domaćih i međunarodnih umetnika. Smešten u blizini Međunarodnog aerodroma Dubaija i dela grada koji se zove Dubai Festival City, Jameel umetnički centar podržava pojedince i kreativne zajednice i prezentuje projekte, narudžbine, i sponzoriše samostalne i grupne izložbe, koji potiču iz samog Jameel centra i onih koje su otkrili tokom regionalne i međunarodne saradnje. Ulaz u umetnički centar Jameel je besplatan.

Cenkajte se 

Tradicionalna pijace u Dubaija, lokalno poznate kao "souk", otkrivaju pravu suštinu trgovine u Dubaiju. Idite do Textil souk (tržnica materijala), užurbane pijace prepune rolni najrazličitijih tkanina, od fine svile do prozračnog pamuka - i cenjkajte se za najbolju cenu. Ili istražite Spice souk (tržnicu začina), koja će vam preplaviti čula od živih boja i aroma nekih od najcenjenijih začina na svetu.

Porodična zabava

Posetite svet za jedan dan

Global Village (Globalno selo) spaja kulture i omogućava posetiocima da istraže različite zemlje iz celog sveta - za samo nekoliko sati. Bilo da je to londonski Big Ben, krivi toranj u Pizi, Tadž Mahal ili Stari Egipat. Sadržaja ima toliko da cela porodica može da uživa istraživajuči više od 75 zemalja koje prikazuju tradicionalne rukotvorine i grickalice na svojim paviljonima u okviru ovog projekta. Globalno selo se upravo sprema za novo otvaranje u oktobru, a cena ulaznice je svega četiri evra (15 AED).

Moć cveća

Svet cvetnih čuda očekuje sve posetioce u Bašti čuda (Dubai Miracle Garden). Na 72.000 kvadratnih metara prikazane su neverovante strukture potpuno pokrivene sa 50 miliona cvetova u okviru različitih bašta i izložbi. Ima mnogo atrakcija koje treba videti, uključujući i najveći cvetni aranžmnan na svetu u obliku superdžambo aviona Erbas A380. Ginisov svetski rekord, u potpunosti napravljen od cveća. Karta za Dubai Miracle Garden koštaju oko 15 evra (55 AED) po osobi, a postoji mogućnost i kupovine porodične propusnice. Bašta čuda se upravo priprema i ponovo otvara u oktobru.

Obiđite i baštu leptira

Zadivljujući vrt leptira u Dubaiju (Butterfly Garden) dom je više od 15.000 leptira. Više od 50 različitih sorti nalazi se unutar deset prilagođenih kupola, koje zajedno stvaraju „najveću pokrivenu baštu leptira na svetu“. Deca će obožavati bioskop i obrazovnu oblast, gde mogu da saznaju više o tome kako se ova neverovatna stvorenja iz gusenica pretvaraju u prelepe leptire. Ulaz u Vrt leptira košta oko 15 evra (55 AED) po osobi.

Dubai, bašta leptira Foto: Shutterstock

Uživajte na pijaci organske hrane

Sa ogromnim izborom gde može da se ruča i obiljem punih sandukla svežih proizvoda, Ripe Market ("Zrela pijaca") idealno mesto da provedete mirno jutro sa celom porodicom. Ovo je takođe i odličan način da otkrijete i podržite emiratske zanatlije, proizvođače i preduzetnike. Ripe Market ima svoje lokacije širom grada, uključujući Akademski Park i Tajms Skver tržni centar.

Pronađite flamingose

Smešteni na udaljenosti jedne kratke vožnje od užurbanog centra Dubaija, nalazi se Ras Al Khor utočište za divlje životinje, koji je dom i desetinama hiljada ptica i omiljeno mesto ružičastih flamingosa. Ovo je ujedno i svetilište za mlade ornitologe, jer ovde posetioci mogu da nauče mnogo tokom šetnje po lokalitetu ulaz je besplatan.

Večere u okviru budžeta

Probajte tradicionalnu persijsku kuhinju

Al Ustad Special Kebab je jedan od najstarijih skrivenih dragulja u Dubaiju, poznat po svojoj autentičnoj persijskoj kuhinja. Popularno mesto je poznato po tome što služi neke od najboljeih ćevapa u Dubaiju. Veličine porcija su velikodušne, cene su razumne, a ukusi su neodoljivi.

Isprobajte najbolja jela u Dubaiju

Mesto za jelo kakvo ne postoji nigde u svetu, Time out Market (Pijaca za odmor), vrvi od lokalnih kuvara koji služe neka od najprepoznatljivijih jela, gastronomskih dragulja Dubaija. Smešten u Souk Al Bahar, spoljna terasa Time Out Marketa pruža zavidan pogled na Burdž Kalifa i fontane Dubaija. Pošto su kulinarski specijaliteti pažljivo odabrani od strane gurmana koji poznaju grad iznutra, možete da očekujete moderne, inovativne menije, živih ukusa, čije se cene kreću od oko osam evra (30 AED) pa nadalje.

Dubai Foto: Promo/DET (Dubai Economy & Tourism)

Probajte legendarni čaj 

Projekat Chaiwala je lokalna priča o uspehu koju stanovnici Dubaija obožavaju. Probajte, recimo, domaći specijalitet, tost sa čilijem i sirom, uz karaki čaj, koji čini iznenađujuće ukusan ručak, a sa njime podržavate projekat posvećen održivosti, koji se fokusira na tome da se začini i sastojci nabavljaju lokalno. Obrok sa karak čajem košta oko 11 evra (40 AED).

Probajte lokalni specijalitet

Oštar, orašast ili slan, ali uvek ukusan, za'atar je jedan od najprepoznatljivih ukusa Dubaija, duboko ukorenjen u bliskoistočnu i mediteransku kuhinju. Probajte za'atar i fatajer sir u prijatnoj lokalnoj pekari Mama'esh za samo četiri evra (15 AED).

Povoljni hoteli i resorti 

Lutajte po gradu

Putnici koji su u potrazi za kulturom, a sa ograničenim budžetom, mogu da se prijave u hotel Rove. Dizajniran sa čudnim, lokalno inspirisanim umetničkim stilom i duhovno povezani sa kulturom, ovi hoteli su brzo postali moderna turistička žarišta. Ono što ove hotele čini tako popularnim je njihov fokus funkcionalnost – bilo da se radi o njihovim „koristi sam“ perionicama, ormarićima za prtljag, 24-satnim supermarketom ili samouslužnim prijavnicama.

Šik, ali pristupačan Palm Jumeirah

Avani Palm View Dubai Hotel & Suites nude zavidan spoj elegancije sa životom "od plaže do grada" i savremenu udobnost, u jednom od najtraženijih područja Dubaija. Zgrada od 48 spratova ima nenadmašnu lokaciju sa pogledom na kultni Palm Jumeirah i dizajniran je za kraći i duži boravak gostiju koji traže opuštene, savremeni komfor na jednoj od najimpresivnijih lokacija u gradu.

Ostanite u zalivu za autentično iskustvo Dubaija

Al Seef Heritage Hotel Dubai je idealan za posetioce željne da otkriju moreplovstvo i prošlost grada. Boravak u ovom šarmantnom hotelu pored uvale omogućava gostima da iskuse autentičnu i tradicionalnu emiratsku kulturu. Prošetajte prodavnicama i sporednim ulicama Al Seef oblasti ili se provozajte brodićem ili pregledajte tezge na pijacama Dubaija.

Dubai Foto: Promo/DET (Dubai Economy & Tourism)

Život na plaži

Aloft Palm Jumeirah je moderan hotel sa četiri zvezdice koji se nalazi na kultnoj Palm Jumeirah – čija lokacija omogućava gostima da se isključe i opuste znajući da je plaža udaljena samo nekoliko koraka. Možete da rezervišete časove veslanja, da iznajmite kajak ili jednostavno da se prošetate šetalištem i uživate u pogledu na grad.

Saveti i trikovi kako da uštedite u Dubaiju

Idite metroom

U dužini od skoro 90 km, potpuno automatizovani metro Dubaija je veoma efikasan način da istražite grad. Postoje dve glavne linije - Crvena (koja se grana na dve rute na petlji Džebel Ali) i Zelena – što posetiocima veoma olakšava da isplaniraju svoj put.

Iskoristite aplikaciju za popuste u Dubaiju

Aplikacija Entertainer omogućava posetiocima da otkriju više i da troše manje. Sa ponudom "dva za jedan" posetioci mogu da kupe turistički paket na onlajn aplikaciji i da uživaju u hiljadama ponuda za hranu i piće, hotele i druge pakete. Tu je i više od 1.000 atrakcija i ponuda šta da radite u slobodno vreme, kao i branč, šoping, spa i salon popusti.

Uštedite na više atrakcija

Dubai Pass je odličan način da doživite sve brojne atrakcije širom grada. The all-inclusive pre-paid kartica omogućava bez gotovine pristup do 33 ključne atrakcije u Dubaiju, što je savršen način da istražite grad.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Z

    31. avgust 2022. | 07:59

    Nemam ama baš nikakvu želju da osjetim Dubai pa da su cijene kao u Prijepolju:)

    Podelite komentar