• 0
 ≫ 

Nesvakidašnja turistička atrakcija: Neobična kamena kuća Casa do Penedo u Portugalu

 ≫ 

Ova neobična kuća, poznata kao "Kameni zamak", izgrađena je između četiri džinovska kamena koja su prvobitno pronađena u tom području

  • 0
kuca, kamena kuca, portugal

Foto: Shutterstock

Casa do Penedo je posebna vrsta "praistorijske" kuće koja se nalazi između Celoriko de Basto i Fafe, na severu Portugala i svojevrsna je turistička atrakcija. Kuća, koja je takođe poznata kao „Kameni zamak“, izgrađena je između četiri džinovska kamena koja su prvobitno pronađena u tom području.

Ovaj neobični zamak je izgrađen 1972. godine i savršeno se integrisao u svoj prirodni pejzaž. Sagradio ga je inženjer Gimaraes, i zamisao je bila da ova kuća treba da bude ruralno utočište za praznike za lokalnu porodicu.

Kako piše sajt MyBestPlace, neobičan izgled i struktura ove izvanredne građevine, ubrzo je privukla pažnju mnogih radoznalih putnika, primoravši vlasnike da se presele na drugo mesto.

Danas je Casa do Penedo mali muzej, pun suvenira i fotografija istorije zgrade i prelepih okolnih pejzaža. Iako je kuća blizu ogromnih vetrenjača, potpuno je bez struje. Međutim, to je ne čini nenastanjivom jer je opremljena svim potrepštinama koje su čoveka potrebne za komforan i prijatan boravak u ovoj kući.

Kuća na dva sprata je male kvadratue, ali je prilično udobna. U prizemlju se nalazi kuhinja i mali dnevni boravak, sve je uređeno u rustikalnom stilu sa sofom od eukaliptusa i betona koja je teška skoro 400 kilograma.

Do poslednjeg sprata se može doći drvenim stepeništem i to je ujedno i prostor za spavanje. Svaka prostorija u kući ima drugačiji oblik koji je prilagođen određenoj geometrijskoj osobini stene. Tu je i bazen napolju i otvoreni rezervoar u koji je takođe sačuvao svoj prirodni oblik velike kamene gromade.

Kuća je tokom godina pretrpela značajan vandalizam, uglavnom zbog svog izolovanog položaja. Sadašnji vlasnici su ojačali vrata i zamenili originalne prozore, dodali ograde, pa čak i neprobojno staklo, tako da je sada prilično bezbedno za dobronamerne posetioce.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja