• 0
 ≫ 

Od raskošnih romantičnih palata do tvrđava: Ovih 7 dvoraca su najlepši u Francuskoj

 ≫ 

Francuska se može pohvaliti sa oko 40.000 dvoraca rasutih širom zemlje

  • 0
Versaj, Versajski dvorac, Luj XIV, Kraljevina Francuska, Francuska istorija

Panorama Versajskog dvorca i gradića Versaja koji se razvio oko palate, nakon što se Luj XIV u nju preselio. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / ToucanWings / Paris 16

Nekada davno su francuske kraljevske porodice i pripadnici plemstva sakupljali zamkove, kao što neki ljudi sakupljaju poštanske markice.

Kao rezultat toga, Francuska se može pohvaliti sa oko 40.000 dvoraca rasutih širom zemlje. Izgrađeni tokom različitih epoha, neki su svedoci romantične ljubavi, dok neki svedoče krvavim dramama.

Od moćnih utvrđenja u oblasti Pirineja, do renesansnih palata duž doline Loare, ovo su najlepši dvorci u Francuskoj po izboru sajta „Lonely Planet“.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Geraud Durand (@gerauddurand)

1. Dvorac Montsegur

Nakon oko 20 minuta hoda stazom iznad sela Montsegur stiže se do ostataka nekada velelepnog katarskog dvorca. Pripadnici ovog hrišćanskog pokreta, koji je nalik balkanskim bogumilima, obitavali su na tlu današnje Francuske u periodu između 11. i 14. veka.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Fran Izquierdo (@franizquierdogo)

Po mnogo čemu su se Katari izdvajali. Verovali su u reinkarnaciju, bili strogi vegani i smatrali su katoličku doktrinu nemoralnom, neprekidno težeći jednakosti među ljudima.

Dvorac Montsegur je najzapadniji među brojnim katarskim dvorcima u oblasti Pirineja. U njemu su 1242. godine Katari doživeli najteži poraz, mada je prema sačuvanoj legendi, neposredno pre toga iz dvorca prokrijumčaren Sveti gral na sigurno mesto.

2. Zamak Chambord

Ako zamislite najsavršeniju renesansnu palatu koja je veličine Tadž Mahala, onda znate i kako izgleda Chambord, zamak smešten u dolini Loare.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Ma France 🇫🇷 (@mafrance___)

Možda zvuči čudno, budući da ima 426 sobe, 282 kamina i 77 stepenika, da u ovom zamku nikada niko nije živeo. Davne 1519. godine trebalo je da ga Fransoa Prvi koristi kao vikendicu, iz koje bi imao prilike da ide u lov na muflone, jelene i divlje svinje, koji obitavaju u šumovitom parku ovog dvorca. Međutim, Fransoa je shvatio da ima „previše promaje“ u njegovom zamku, te je tokom 32-godišnje vladavine u njemu boravio tek 72 dana.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Elsa & Lucien | Blog voyage (@les_compagnons_explorateurs)

Danas se u dvorcu Chambord, koji je uvršten na Listu UNESCO-a mogu videti kraljevske spavaće sobe, kuhinja iz 18. veka, ali i stepenice koje je navodni dizajnirao Leonardo da Vinči. Spiralne stepenice su tako vešto osmišljene da bi kraljeva žena bila sprečena da naiđe na njegovu ljubavnicu.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели 🇫🇷hello_france (@hello_france)

3. Zamak Foa

Na pola puta između Tuluza i granice sa Španijom nalazi se još jedan katarski zamak, poslednje uporište grofova iz porodice de Foa. Nažalost, tokom 16. veka korišćen je kao zatvor.

Smešten na vrhu brda, posetiocima pruža fascinantan pogled na Pirineje.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели 🇫🇷🇬🇧 Property Manager | Annecy (@karelleconciergerie)

4. Alpski zamak Ansi

Samo sat vremena vožnje od čuvenog francuskog ski centra Šamoni, na severnoj obali jezera nalazi se zamak Ansi.

U utvrđenju iz perioda srednjeg veka obitavali su ženevski grofovi tokom 13. i 14. veka, da bi polovinom 20. veka bio korišćen kao kasarana. Klasifikaciju istorijskog spomenika stiče 1950. godine.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели CJ (@thenebulusviking)

5. Dvorac Gaillard

Da bi sačuvao prilaz reci Seni u Normandiji, te da bi zapadnu granicu engleskih teritorija držao bezbednim, Ričard Lavljeg Srca tokom 12. veka naređuje izgradnju zamka Gaillard iznad sela Les Andelis, na litici.

Posetioci ostaju opčinjeni unutrašnjim dvorištem zamka, gornjim dvorom i tamnicama, ali i pogledom koji se iz ovog utvrđenja pruža.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели n e l l y (@nellysabelle)

6. Zamak Villandry

Interesantan po tome što nije izgrađen za člana neke kraljevske porodice, ovaj zamak može rame uz rame da stane sa kraljevskim palatama. Žan le Breton, ministar finansija Fransoa Prvog i ambasador u Italiji bio je vlasnik dvorca Villandry.

Njegova strast prema umetnosti i dalekim zemljama naročito je vidljiva u sobi za crtanje, ukrašenoj u orjentalnom stilu. Bašta zamka posebno privlači pažnju posetilaca. Uz Vodenu baštu i grabov lavirint, može se videti i Kuhinjski vrt, u kome su zasadi šargarepe, praziluka i kupusa tako pozicionirani da se stvara devet geometrijski pravilnih kvadrata usklađenih po bojama.

7. Dvorac Versaj

Palata koja je projektovana tako da prikaže svu moć Francuske monarhije, izgrađena je u fascinantnim razmerama. U njoj postoji 700 soba, 2.153 prozora i 67 stepenika. Slike zauzimaju 11 kilometara prostora, a u Versaju postoji čak 5.000 umetničkih predmeta.

Čuvene zanatlije iz perioda vladavine Luja XIV su zajedno sa 30.000 radnika bile angažovane na uređenju Versaja.

Neretko posetioci bivaju facinirani velelepnošću ove palate, koju godišnje posećuje i do 10 miliona ljudi. Kraljev i Kraljičin apartman, sa sobama posvećenim Veneri, Herkulu, Marsu, Merkuru i Dijani, ali i velelepna Sala ogledala, tek su neki delovi Versaja koji posetioce ne ostavljaju ravnodušnima.

Video: Palata izgubljenih šansi: Mesto mogućeg spasa carske Rusije i inspiracije demokratije u Srbiji

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja