• 0
 ≫ 

5 destinacija koje najradije biraju Evropljani kada žele da se osame tokom odmora

 ≫ 

Neke od destinacija koje su se pokazale posebno interesantnim ove godine su, čini se, do sada nedovoljno istražene. Upravo to ih i čini posebno atraktivnim za turiste koji žele da izbegnu gužve

  • 0

Prva godina nakon pandemije, kada manje-više ne važe onako stroga pravila putovanja, čini da mnogi američki, ali i turisti iz drugih zemalja putuju bez opterećenja. Destinacije koje su, posebno turistima iz Amerike omiljene uglavnom se nalaze na evropskom tlu. I stanovnici zemalja Evrope rado biraju destinacije na Starom kontinentu.

- Najpopularnije destinacije su u Italiji, Francuskoj i Grčkoj – izjavio je za CNN Dolev Azaria, osnivač kompanije „Azaria Travel“, sa sedištem u Njujorku, dodajući da rekordno visoku potražnju beleže destinacije poput ostrva Amalfi i Kapri, Toskane i Francuske rivijere, te Sen Tropea i ostrva Mikonos.

Primetno je da mnogi turisti žele da posete destinacije na kojima nema tako mnogo posetilaca. Zato ih upućuju na Bali i Indoneziju, recimo. Ništa manje nije interesantno ni ostrvo Korzika, ali i destinacije u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Neke od destinacija koje su se pokazale posebno interesantnim ove godine su, čini se, do sada nedovoljno istražene. Upravo to ih i čini posebno atraktivnim za turiste koji žele da izbegnu gužve.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели pacific (@pacificocean55)

Camargue, Francuska

Donekle divlji region, Camargue se može pohvaliti pustim plažama, kojima lutaju beli konji.

- U ovoj regiji nije gužva, a ima i veoma, veoma dugih plaža, tako da i u jeku letnje sezone turisti mogu da se osame, ako to žele – rekla je Mariane Fabre-Lanvin, suosnivač proizvođača francuskih organskih vina „Soyleil Win de Bonte“.

Smeštaj se ovde može naći i u rustičnim kolibama na farmi bikova i konja, ali i finim hotelima sa pet zvezdica.

Alentejo, Portugalija

Daleko od gužve, Alentejo se neretko naziva i „najbolje čuvanom tajnom Evrope“. Uz plažu dugu skoro 45 kilometara, turistima nudi i odlično vino i gastronomske specijalitete, mahom bazirane na morskim plodovima.

Izuzev po neverovatnim plažama, Alentejo je poznat i kao najveći proizvođač vina u zemlji, te po odlično označenim pešačkim stazama u celom Portugalu.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Daniel Balitzki (@daniel_balitzki)

Costa de la Luz, Španija

Tokom letnje sezone beleži se značajan broj turista na mediteranskim plažama u blizini Barselone i u regiji Kosta del Sol. Ali turisti kojima se baš i ne dopadaju gužve, mogu da posete Kosta de la Luz, regiju koja izlazi na Atlantik.

U blizini granice sa Portugalom, na potezu između Tarife i reke Gvadijane proteže se obala duga oko 120 kilometara. Odsustvo gužve i prijatne temperature i u toku letnjih meseci, čine je odličnim izborom za odmor u pravom smislu te reči.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aeolian Islands (@aeolianislands)

Eolska (Liparska) ostrva, Sicilija, Italija

Arhipelag koji mami ljubitelje osame, u velikoj meri se razlikuje od turistički vrlo rabljenih ostrva Kapri i Amalfi. Čine ga sedam ostrva vulkanskog porekla, koji su nanizani poput biserne ogrlice u vodama Tirenskog mora.

Turisti biraju ova ostrva najpre zbog aktivnog odmora i činjenice da nisu tako blizu kopnu. Poseta vulkanu Stromboli sa vodičem jedna je od aktivnosti koja privlači pažnju ljubitelja avanture. Na pojedinim ostrvima u arhipelagu nije dozvoljen saobraćaj, već se za prevoz tereta koriste magarci, što ostrva čini još zanimljivijim turistima.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aeolian Islands (@aeolianislands)

- Savršena su destinacija za potpuno opuštanje, treking i velnes, ali su i raj za ljubitelje vina i zavisnike od hrane – rekao je Dario Ferante, koji vodi sajt „Absolute Sicilia“.

zadar

Foto: shutterstock

Zadar, Hrvatska

Za razliku od najposećenijih hrvatskih destinacija, poput Dubrovnika, Splita i ostrva Hvar, Zadar najčešće posećuju turisti koji žele da izbegnu gužvu.

- Jadranska ostrva Silba i Olib u zadarskom arhipelagu bez automobila imaju fantastične plaže, koje izgledaju skoro kao karipske – rekao je Alan Mandić, iz turističke agencije „Secret Damatia“, dodajući da turisti čak mogu i da ostanu u svetioniku na zapadnom rtu Dugog Otoka.

Poluostrvo Pelion (Pilion), Grčka

Poznato je da Grci često odmaraju upravo u svojoj zemlji, što i nije čudno kada se uzmu u obzir spektakularna obala kojom se zemlja može pohvaliti i planine. I dok turisti iz drugih zemalja najradije posećuju plavo-beli Mikonos ili Santorini, Grci radije biraju poluostrvo Pelion.

Bujno zelenilo koje okružuje zaliv, prošarano je piktoresnim priobalnim i planinskim selima, u kojima se mogu isprobati odlični gastronomski specijaliteti na svakom koraku. Iako postoji mnoštvo plaža, posebno se izdvajaju Milopotamos i Fakistra. Ušuškane u prirodnim zalivima na obalama Egeja, turistima nude pravi užitak.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja